Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křišťálová svítidla září již tři století, jen místo svíček dnes světlo rozehrává AI a herní software

13. 06. 2024 | 12:20

Rok 2024 je pro kamenickošenovský mikroregion významným milníkem. Místní sklářští mistři totiž slaví neskutečné jubileum - 300 let od založení tradice výroby křišťálových svítidel. Jsou to již tři staletí, co Josef Palme získal královské povolení vyrábět lustry. Dnes si tento obor nadále drží historické know-how, které se předává z generace na generaci.

preciosaLustrFest
Hlavní foto: Crystal Beat 2, fotogalerie z archivních snímků. Foto: Preciosa

Zároveň se však díky nejmodernějším technologiím jako je umělá inteligence, LED technologie, interaktivní tracking systémy, pokroky ve zpracování řeči, obrazu či herní software posouvá do budoucnosti. Preciosa Lighting usiluje o to, aby sklářské řemeslo nezaniklo a bylo tady minimálně dalších 300 let.

Strážce pokladu

Od dekorativního osvětlení českých domácností až po rozměrné a unikátní světelné instalace v královských palácích, luxusních hotelech, rozlehlých nákupních centrech či na soukromých jachtách, křehké skleněné sny plní kamenickošenovští skláři už 300 let. Um sklářských mistrů nezanikne, jde dnes díky společnosti Preciosa Lighting ruku v ruce společně s technologiemi. Tradice se ve sklářských hutích v Kamenickém Šenově potkává s inovací. Český křišťál vzbuzoval vždycky údiv. Dnes díky inovativním a moderním technologiím vytváří tým Preciosy Lighting dynamické a interaktivní instalace. Ty propojují lidi skrze emoce a přinášejí nezapomenutelné zážitky. Jedinečnou možnost prožít dynamickou instalaci dostanou návštěvníci Lustrfestu v pátek 14. června v místě, kde se začala psát historie českého křišťálu, přímo v Kamenickém Šenově.

Vztah mezi člověkem a světlem

Vztah Kamenického Šenova a sklářského průmyslu je osudový. Příběh se začal psát před 300 lety, byl a je součástí kulturní identity regionu. V Práchni u Kamenického Šenova nastal v roce 1724 velký třesk lidské představivosti a českého křišťálu. Vznikla továrna na výrobu a vývoz křišťálových lustrů. Mistři skláři objevovali dosud netušené možnosti a postupně se jim dařilo více a více ovládat světlo. České lustry záři ve Versailles i v sídle osmanského sultána. Stála o ně ruská carevna a v roce 1743 byly ozdobou korunovace Marie Terezie. Křišťálové lustry od českých sklářů byly považované za šperk prostoru, který dekoroval místnost. Nyní se lidstvo ocitá na prahu revoluce, která uvádí do praxe možnosti spojené s technologickým pokrokem a umělou inteligencí. A to i v oblasti sklářského designu: „Každý technologický posun vede světlo a sklo blíže přírodě a realitě. Dnes už není lustr pouhá ozdoba ve vzduchu, ale živá instalace blízko lidem, která není pouze pasivní, ale žije a dýchá s člověkem,” vysvětluje Lukáš Uliarczyk, lead designer Preciosa Lighting.

Na prahu revoluce

Dnes vnímají designéři osvětlení jako hlavní středobod prostoru a také jako vizuální centrum: „Lustry a světlo je nám blíže, interaguje s námi, tancuje v rytmu hudby, sleduje naše pohyby a mění barvu se zapadajícím sluncem,” přibližuje nové funkce Lukáš Uliarczyk. Moderní svítidlo sestupuje ze stropu dolů k člověku, hýbe se kolem něj, není jen statické, mění se v čase a má tak větší emocionální hloubku. To samozřejmě klade větší nároky i na tvorbu. Ta už není jen o sklářích a designérech, ale také o spolupráci s řadou nových odvětví. Není možné ignorovat ani boom umělé inteligence. Uplatnění kreativních aplikací těchto technologií vidí v produktech, jako jsou světelné efekty nebo reakce na různé podněty.

Z Milána do Kamenického Šenova

Instalace Crystal Beat 2 byla zařazena mezi TOP 16 instalací milánského Design Weeku a právě tento designový skvost se rozhodla společnost Preciosa Lighting přenést do Čech a uspořádat Noc otevřených dveří. Ta proběhne v rámci chystaného Lustrfestu a návštěvníky provede od minulosti do současnosti. V areálu společnosti Preciosa Lighting, který bude atmosféricky nočně nasvícený, tak budou k vidění historické nákresy i oceňovaná instalace Crystal Beat 2. Navrhli ji kreativní ředitelé Preciosa Lighting Michael Vasku a Andreas Klug a skládá se z důmyslně uspořádaných, ručně vyrobených křišťálových kostek. Propojení 3D zvukového systému a barevných světelných efektů se stane nezapomenutelným smyslovým zážitkem také pro návštěvníky letošního Lustrfestu.

O Lusterfestu

Letos je tomu tři sta let, co v Kamenickém Šenově ohýbáme světlo a tvarujeme prostor. Přijďte s námi oslavit cestu, kterou jsme urazili, a podívat se, kam směřujeme. V pátek 14. června nastane Noc otevřených dveří a ve 21.30 se rozzáří areál Preciosa Lighting. Společnost s hrdostí představí svou novou kampaň: „O 300 světelných let dál.“ Více na www.lustrfest.cz.

O společnosti Preciosa Lighting

Preciosa Lighting je severočeská společnost, která realizuje originální světelné instalace pro komerční projekty ale i soukromé rezidence po celém světě, od severní Ameriky, přes Blízký východ až po Asii. Rozvíjí a udržuje cenné dědictví zpracování českého křišťálu a díky inovativním technologiím nabízí designová svítidla pro 21. století. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v Křišťálovém údolí (www.crystalvalley.cz). Společnost kombinuje tradiční řemeslné postupy s nejmodernějšími technologiemi, jako jsou miniaturní LED čipy a umělá inteligence, což umožňuje vytvářet nejen esteticky krásné, ale i technologicky pokročilé světelné instalace. Každé svítidlo, které opustí dílny Preciosa Lighting, je výsledkem spojení historie a inovace, tradice a modernosti.

TZ Preciosa/Lucie Vágnerová