Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita třetího věku nabídne kurzy i v České Lípě. Ke studiu je třeba být starší 50 let a mít maturitu

05. 08. 2020 | 14:19

Jak zdravě stárnout nebo jak chápat moderní umění, to jsou jen některé z otázek, které mohou seniorům pomoci zodpovědět nové kurzy, které v nadcházejícím akademickém roce nabídne Univerzita třetího věku na Technické univerzitě v Liberci. Nabídku škola letos rozšířila o 15 nových kurzů. Zájem o studium na Univerzitě třetího věku roste, centrum dalšího vzdělávání proto letos otevřelo svoji první pobočku na Euroškole v České Lípě, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Adam Pluhař.

seniorAuto
ilustrační foto

Na Univerzitě třetího věku mohou studovat lidé starší 50 let s dokončeným středoškolským vzděláním. Ceny začínají na 1000 korunách pro důchodce, senioři, kteří ještě v důchodu nejsou, platí téměř dvojnásobek. V letošní nabídce je sedm desítek kurzů a poprvé se do nich zapojí lektoři ze všech sedmi fakult liberecké univerzity. "Každá fakulta zajišťuje alespoň jeden kurz. Jsem za to moc ráda, protože nabídka pro účastníky je tak nebývale pestrá," řekla ředitelka Centra dalšího vzdělávání Jitka Pacltová.

Například Fakulta zdravotnických studií připravuje na letní semestr kurz Zdravé stárnutí, který má seniory seznámit s možnostmi zdravého životního stylu ve zralém věku. Už nyní se mohou zájemci hlásit do nového kurzu Fakulty umění a architektury, v němž architekti Jan Stolín a Jaroslav Prokeš provedou zájemce sochařskými a instalačními tendencemi v umělecké výstavní praxi 20. a 21. století. Kurz mimo jiné slibuje, že posluchače seznámí s moderním uměním z pohledu umělců, nikoliv teoretiků umění. Absolventi kurzu by pak měli například pochopit instalační umění.

Univerzita třetího věku působí na liberecké univerzitě od roku 1998 a zájem o kurzy každým rokem roste. Zatímco v prvním roce studovalo v Liberci 16 seniorů, loni už jich bylo 745 a 85 procent z nich tvořily ženy. Novinkou letošní nabídky je také například kurz práce s dotykovými telefony a tablety pro začátečníky i pokročilé. Senioři se mohou hlásit také do kurzů Dějiny matematiky, Mineralogie nebo Programovací jazyky pro začátečníky a 3D modelování. Přihlášky je třeba podat do konce srpna.

čtk