Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Libereckému kraji se podařilo najít kupce pro ústav v Mařenicích, korporace za něj dá 3,9 milionu korun 

26. 06. 2019 | 5:10

Libereckému kraji se podařilo najít kupce pro bývalý ústav pro postižené ženy v Mařenicích na Českolipsku. Zhruba hektarový areál včetně budov a rybníka se kraj pokoušel prodat od roku 2016, kdy se odtud postižené ženy přestěhovaly do moderních domků ve Cvikově a Novém Boru. Za pozemky a budovy chtěl původně osm milionů korun, postupně cenu snižoval. Obchodní korporace Chata Mařenice za něj nakonec zaplatí 3,9 milionu korun. Prodej už  schválili zastupitelé.

marenice 1 18d030bf44
Foto z www.kraj-lbc.cz

"Nový vlastník nesmí budovy do roku 2035 použít k poskytování pobytových služeb sociální péče," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO), která dnes projekt areálu zastupitelům předkládala.

Areál byl původně kolem roku 1881 postavený jako přádelna, za druhé světové války objekty sloužily pro výrobu nábojnic. Od roku 1948 sloužil jako Dům sociálních služeb. V letech 2000 až 2005 nechal kraj objekty zateplit, vyměnit okna i střechu. Budovy mají nové elektrické rozvody a plynové kotle ústředního topení. Od roku 2016 je areál prázdný, pro jeho obyvatelky vybudoval kraj moderní domky ve Cvikově a Novém Boru. Od té doby se areál pokoušel prodat. "Jiný zájemce nebyl," dodala Volfová.

Zastupitelé dnes schválili také prodej jedné z vil nedaleko liberecké nemocnice, ve které donedávna sídlila zdravotnická záchranná služba. Nový vlastník za pozemek o rozloze zhruba 600 metrů čtverečných včetně značně opotřebované vily zaplatí 6,8 milionu korun. Kraj ani záchranná služba už objekt nepotřebují. Prostory se uvolnily poté, co v areálu nemocnice vyrostlo za přispění evropských fondů nové operační středisko krajské záchranné služby a přesunulo se tam i její vedení.

čtk