Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Novém Boru mohou do dvanácti speciálních šedých kontejnerů třídit kovy z domácnosti

29. 09. 2019 | 16:14

Plechovky, víčka, zátky nebo alobal už nemusí končit v běžných popelnicích, ale lidé v Novém Boru je mohou nově třídit do dvanácti speciálních šedých kontejnerů na kov. Vedle toho v ulicích města přibyly také nádoby na sklo a na plast.

kovy NB
Foto: www.novy-bor.cz

„Doposud se kovy třídily ve sběrném dvoře, chtěli jsme ale obyvatelům nabídnout komfortnější verzi, a to v podobě dostupných kontejnerů na drobný kovový odpad,“ uvedla vedoucí technického oddělení na novoborském městském úřadě Zdeňka Schreibová. 

Město nádoby umístilo s přihlédnutím k zástavbě tak, aby byly strategicky dostupné. Lidé je najdou na křižovatce Rumburských hrdinů a Liberecké, na sídlišti Rumburských hrdinů u Zahnů, v ulicích Česká, Mařákova, U trati, Br. Čapků, U Vodárny, V Parku, kap. Jaroše (u trafostanice), Jungmannova (u trafa), na křižovatce ulic Husova a Tkalcovská a na autobusovém nádraží. Přesné umístění je možné najít na https://mapy.cz/s/3ylcJ

Do šedých kontejnerů patří hliníkové i železné plechovky od nápojů a potravin, kovová víčka nebo zátky, alobal a další kovové drobnosti z domácnosti, jako jsou kancelářské svorky, drátěná ramínka, staré klíče nebo tuby. Kvůli minimalizaci objemu odpadů je vhodné například plechovky před vhozením sešlápnout, jak je zvykem u plastových lahví.

„Do separačních nádob naopak nepatří tlakové obaly od kosmetiky, sprejů nebo přenosných cestovních vařičů, protože hrozí jejich vznícení. Zákaz platí i pro nádoby a obaly od motorových olejů, benzinu, barev a dalších chemických nebo nebezpečných látek,“ upozornila Zdeňka Schreibová.

Vedle toho možnosti třídění odpadu ve městě rozšířila také pětice nových kontejnerů na bílé sklo. Ty byly přidané na křižovatku ulic Husova a Palackého, Jiráskova a Alšova, u trafostanice v Jungmannově ulici, v Mařákově a u supermarketu Penny. V několika lokalitách byly rovněž přidané nádoby na plast.

„S ohledem na to, že v posledních měsících se množily případy odkládání objemného odpadu, který se nevešel do kontejnerů, žádáme obyvatele, aby takový odpad vozili do sběrného dvora ve Wolkerově ulici. Zde je možné ho odevzdat zdarma,“ doplnila Zdeňka Schreibová.

TZ/Radmila Pokorná