Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Máchovo jezero letos láká na několik novinek a čistší písek. Na dovolené ale pozor na zlodějíčky nebo přecenění vlastních sil

12. 08. 2022 | 5:00

Máchovo jezero se v letošní sezóně vzpamatovává z předchozích dvou chudých covidových let. Pro letošek si pro milovníky jedné z turisticky nejnavštěvovanější destinace připravili majitelé několik novinek. Kromě stroje, který minimálně dvakrát týdně čistí pláže, jsou pro děti připravené nové atrakce v podobě dětských hřišť s různými skákacími prvky. Pro dospělé je možné využít také volejbalové hřiště na hlavní pláži, které na podzim čeká rekonstrukce. Letošní obsazenost kempů a chatek je zatím nad očekávání dobrá. Jako každý rok je kvalita vody v jezeře kolísavá a záleží na tom, jak moc citliví jste.

machac kudy01
Foto - zdroj: www.kudyznudy.cz

Oficiálně letošní sezóna začala na konci května slavnostním otevřením. Toho se chopila starostka Doks Eva Burešová, která hladinu jezera zčeřila za pomoci klíče a tím symbolicky otevřela Mácháč pro turisty ze všech koutů republiky.

Foto - zdroj: www.kudyznudy.czKromě už zmiňovaných novinek se podařilo vytvořit pro letošní sezónu zcela novou promenádu v západní zátoce. Včetně nového písku se podařilo promenádu také oset novou trávou. Dlouhodobým problémem na Máchově jezeře jsou veřejné záchody, které má ve vlastnictví soukromník a město vlastní nemá. V zadní části hlavní pláže proto vzniknou podle městského projektu vlastní toalety, kterými už město bude moci disponovat. Chystá se také tvorba nového mobiliáře, který město dlouhodobě nemá. Nové jsou také lavičky s opěrkami, stoly, koše na netříděný odpad i na tříděný odpad. Do konce roku se podaří zrenovovat volejbalový kurt, který by díky opravám měl získat evropské parametry včetně tribun a zázemí. Molo také čeká rozšíření i zvětšení nabídky služeb.

Foto - zdroj: www.kudyznudy.czNěkteří ze stánkařů, kteří v posledních dvou sezonach své obchody s jídlem nebo suvenýry zavřeli a ani přes léto neotevřeli, se letos pozvolna vracejí. Ceny některých výrobků se ovšem zvýšily. Co zůstalo stejné jako před lety jsou povolenky pro rybáře, kteří spíše než za úlovkem chodí k jezeru relaxovat. Denní povolení k nahození prutu stojí dvě stovky, víkendové čtyři a sezonní dva tisíce. Kdo raději loví dravé ryby, musí si počkat až na přelom léta a podzimu, kdy začíná sezona dravců.

Foto - zdroj: www.kudyznudy.czKvalita vody je na Mácháči monitorovaná takřka denně a v průběhu léta se mění kvůli počasí i kvůli počtu lidí, kteří se do vody odváží. Kvalitu vody zhoršují vždy sinice, kterými je jezero pověstné. Koupání by proto měly zvážit především těhotné ženy nebo děti s citlivou pokožkou nebo alergií. Po jezeře se dá projet na pronajatých šlapadlech nebo také výletní lodí, která na okružní plavbu vyráží denně.

Foto - zdroj: www.kudyznudy.czKaždoročním nešvarem v místních kempech bývají zlodějíčkové, kteří využijí každé situace k tomu, aby si přivlastnili věci, které jim nepatří. Letošní sezona už je za svojí polovinou a za všechny případy mluví jeden, ten nejkurioznější. Mladé dívky ze středních Čech se po zábavě vrátily společensky unavené zpátky do své chatky a po probuzení je čekalo nemilé překvapení. Nejen že jim do chatky oknem vlezl zloděj, který odcizil kabelku, peněženku ale také mobilní telefon v hodnotě přes dvacet tisíc korun, následně obě okradené ženy v chatce zamknul. Dívky se z prekerní situace musely vysvobodit samy úprkem oknem.

Foto - zdroj: www.kudyznudy.czDůležité je při dovolené u vody myslet také na svoji vlastní plaveckou zdatnost. Pláže jsou samozřejmě hlídané plavčíky, kteří dbají na to, aby se v případě nebezpečí zabránilo největší tragédii. Nicméně i letos museli na hladině Mácháče zasahovat vodní záchranáři u převržené loďky. Počasí má ovšem do konce léta být krásné a termíny na ubytování jsou na Máchově jezeře stále volné.

lux, foto - zdroj: www.kudyznudy.cz