Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Máchovo jezero má zhoršenou kvalitu vody, důvodem je zvýšený výskyt sinic

20. 06. 2019 | 13:45

V Máchově jezeře u Doks na Českolipsku se zhoršila kvalita vody. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Podle hygieniků není voda vhodná ke koupání pro citlivé jedince, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici.

TvLKkoupaliste3 menší
Foto: Artur Irma

Zvýšený výskyt sinic není pro jezero v oblíbeném letovisku nic neobvyklého. "Jsme na stejném průměru jako celou loňskou sezonu," řekl dnes ČTK Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje lodní dopravu na jezeře i hlavní pláž.

Na pětiškálové stupnici je kvalita vody v Máchově jezeře hodnocena stupněm tři, hůře je na tom ze sledovaných koupališť v Libereckém kraji jen Chrastava u Liberce. Tamní přírodní koupaliště je na stupni čtyři, což značí, že voda není vhodná ke koupání. Koupaliště má kolísavou kvalitu přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro indikátor fekálního znečištění. Po vypuštění a vyčistění se sice kvalita vody zlepšila, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý a berou v potaz i výsledky z předchozích let. "Na lepší hodnocení se letos už asi nedostaneme, "řekl již dříve ČTK správce městského koupaliště Miloš Laksar.

Na stupni dva jsou v kraji další tři sledované rekreační vodní plochy. Snížená průhlednost značící mírné znečištění je v přírodním koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, Nedamově u Dubé na Českolipsku a v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Lidé se ale v kraji koupají i tam, kde hygienici kvalitu vody nesledují, například mezi hojně využívané patří nádrž Fojtka v Mníšku, Vesecký rybník v Liberci či jez na řece Jizeře na Malé Skále na Jablonecku. Hygienici lidem doporučují, aby si vodu na takových místech před koupáním prohlédli, zda není zakalená, nezapáchá, neobsahuje zelené organismy či není jinak viditelně znečištěná.

Pozor by si lidé měli dávat i na své osobní věci. Policie je varuje, aby je nenechávali na břehu bez dohledu. Dvě takové krádeže za několik posledních dnů se staly na přehradě Mšeno v Jablonci. V prvním případě si muž odložil batoh a šel si zaplavat. Přišel o mobil, peněženku i platební kartu. "Navíc než stačil tuto odcizenou platební kartu zablokovat, neznámý pachatel jejím prostřednictvím neoprávněně provedl několik plateb v celkové výši 6500 korun," uvedla jablonecká mluvčí policie Dagmar Sochorová. Ve druhém případě neznámý zloděj ukradl peněženku a mobil ženě, která si je před plaváním schovala pod ručník.

čtk