Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Máchův památník v Doksech hostí řezbářské sympozium. Jeho 40. ročník se uskuteční od 4. do 7. září

03. 09. 2019 | 18:21

Více než tři desítky let se do Doks sjíždějí řezbáři z celé republiky. Zahrada tamního Památníku K. H. Máchy totiž hostí oblíbená řezbářská sympozia. Letošní, již čtyřiatřicátý ročník se uskuteční od 4. do 7. září. Akci pořádá Vlastivědné muzeum a Galerie v České Lípě.

Řezbářské sympozium 2019 Pozvánka
Reprodukce z plakátu

„Řezbářská sympozia se konají během letních měsíců na několika místech Libereckého kraje a místní vítají možnost umístění vytvořených soch v parcích a na jiných veřejných prostorech. V případě sympozia v Doksech si navíc návštěvníci mohou sami vyzkoušet řezbářskou práci,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Umělci pravidelně v Doksech vystavují své výrobky a učí návštěvníky, co práce se dřevem obnáší a jaké má své výhody a specifika. Celou zahradou krásně voní čerstvé dřevo, všude jsou položená různá dlátka a nožíky a spousta figurek, plastik a soch.

Návštěvníci mají jedinečnou možnost naučit se řezbářské technice a podívat se pod ruku mistrům řezbářům. Mohou si nechat poradit, kde dlátka nakupovat, popovídat si o jejich údržbě, mohou se naučit, jak správně dřevo vyřezat a čeho se vyvarovat a jak sochy ošetřit, aby vydržely co nejdéle. K vidění tu navíc jsou sochy, zhotovené v průběhu minulých ročníků.

Na sympoziu nebudou chybět řezbáři, kteří v roce 1986 tradici každoročních dřevořezbářských sympozií založili. „Současně přivítáme i řezbáře, kteří se v průběhu let připojili k šikovným mistrům dlát,“ poznamenala Jana Fridrichová z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

LK/Jan Mikulička