Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mateřská škola Na Výsluní v České Lípě se dočká kompletního zateplení a dalších výrazných změn

26. 08. 2019 | 11:05

 V České Lípě připravují zateplení Mateřské školy Na Výsluní. Projekt za bezmála 15 milionů korun počítá nejen se zateplením fasády a střechy, nová budou také okna včetně zastínění a dveře. Modernizace ale čeká školku, která je jednou z poboček Mateřské školy Špičák, i uvnitř. Radnice žádá na projekt evropskou dotaci z Operačního programu životní prostředí, řekla dnes ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

školka nursery-2114173 1280
Ilustrační foto

"Počítáme také s tím, že vyměníme rozvody studené a teplé vody, zrekonstruujeme sociální zařízení, vyměníme svítidla a upravíme otopný systém. Počítá se také s instalací systému nuceného větrání a výměnou vzduchotechniky v kuchyni," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO). Práce by měly začít už v září, hotovo chce mít radnice na jaře příštího roku.

"Stavební práce zaberou téměř celý školní rok. V době, kdy se bude pracovat uvnitř, nebude možné školku navštěvovat. Rodiče se však nemusí bát, že by o děti nebylo postaráno. Jedna třída bude po tuto dobu přestěhovaná ve školce ve Východní ulici, druhá třída pak najde zázemí v základní škole Špičák," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Modernizace mateřinky Na Výsluní není jedinou akcí, která v České Lípě odstartuje se zahájením školního roku. V září začnou také práce na zateplení Základní školy Lada. Původně se počítalo že projekt za 87 milionů korun bude zahájen už o prázdninách, výběr dodavatele se ale protáhl. Stavba by měla trvat zhruba rok a bude za plného provozu školy, řekla starostka.

Projekt počítá s celkovým zateplením fasády a střech všech pavilonů školy, ale také s výměnou všech oken, která už jsou podle Volfové v zoufalém stavu. Nové budou dveře, ale také například vzduchotechnika ve školní kuchyni. I tyto budovy budou vybavené systémem nuceného větrání, navíc škola dostane na střechu fotovoltaické panely. Na zateplení, solární panely a systém nuceného větrání žádá radnice dotaci. Po dokončení stavby by město mělo ročně na nákladech za energie ve škole ušetřit milion korun.

čtk