Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezinárodní sympozium změní na čtyři dny Nový Bor ve světovou sklářskou metropoli

21. 09. 2021 | 8:18

Ve dnech 30. září až 3. října přivítá Nový Bor, dvanáctitisícové město pod horou Klíč, na 50 českých i zahraničních sklářských výtvarníků, kteří zde představí svou tvorbu. Za nimi však do města zavítají i další lidé profesně spojení se sklem a malé město na severu Čech se tak díky sklu stane i lákavým turistickým cílem.

NBsymp1
Foto centra Nivého Boru z www.igsymposium.cz

Nový Bor se v roce 2021 již popáté zhostí role hlavního pořadatele Mezinárodního sklářského sympozia, které město změní na 4 dny ve skutečnou světovou metropoli. Za dobu své existence se IGS stalo jednou z nejvýznamnějších světových akcí v oboru uměleckého skla a světu představuje Novoborsko jako významnou sklářskou destinaci. Má obrovský význam pro zdejší sklářský region, pro zviditelnění českého skla a českého sklářského řemesla ve světě, je velkým přínosem pro zachování nehmotného kulturního dědictví a v neposlední řadě plní významnou sbírkotvornou funkci.

Město zasvěcené sklářům

 

Město Nový Bor je prakticky od svého vzniku spojeno se sklem. Ke sklářské tradici se stále hrdě hlásí a sklářské řemeslo se snaží podporovat a propagovat, aby historický přívlastek „město skla“ i dnes užívalo zaslouženě. Proto ani aktuální složitá společenská situace nezabránila v zahájení příprav XIV. ročníku IGS, které již od roku 1982 tvoří s městem nerozlučnou dvojici.

Přes veškeré změny, kterými prošlo sklářství a které se dotkly i IGS, zůstává Novoborsko výjimečným regionem svou nabídkou technologií zpracování skla od strojní výroby, přes ruční práci v hutích až po nesmírně širokou škálu rafinačních technik. Taková koncentrace a bohatost sklářské výroby je zcela jedinečná a poskytuje tak i jedinečné podmínky pro konání IGS. Za dobu své existence na sympoziu zrealizovalo své návrhy na šest set sklářských výtvarníků a designérů z domova i ze zahraničí a také v roce 2021 se jim připravuje říci: „Vítejte na IGS!“ Uplynulá léta, kdy IGS probíhá pod taktovkou města, ukázalo životaschopnost unikátního a fungujícího propojení dvou velmi odlišných světů – místní samosprávy a podnikatelských subjektů.

www.igsympozium.cz