Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Millenium Technologies testuje v Dubé reaktor na plazmové zplyňování odpadu

09. 07. 2021 | 10:23

Společnost Millenium Technologies testuje ve svém vědecko-technickém parku v Dubé na Českolipsku reaktor na plazmové zplyňování odpadu. V červnu instalovala prototyp reaktoru, který je schopný za hodinu zpracovat 150 kilogramů odpadu. Teď připravuje instalaci dalšího reaktoru o zhruba trojnásobné kapacitě, na němž chce testovat efektivitu metody při zpracování většího množství odpadu. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí společnosti Markéta Damková.

ReaktorDuba
Ilustrační foto z www.millenium-technologies.cz

Projekt plazmového spalování v Dubé od začátku kritizuje ekologické sdružení Arnika. Dubá je podle ekologů branou do Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, a spalovna odpadu tam nepatří a je v rozporu se zákonem na ochranu přírody.

Podle firmy je plazmové zplyňování moderní a potřebnou alternativou ke klasickým metodám nakládání s odpadem, jehož objem každoročně roste. "Náš vědecko-technologický park v Dubé slouží zejména k testování technologie, která je vysoce účinná, a přitom šetrná k životnímu prostředí. Pomocí plazmového zplyňování a vitrifikace jsme schopni zpracovat širokou škálu odpadu včetně nebezpečného a proměnit ho ve využitelné suroviny, jako jsou syntézní plyn a struska. S každým novým zařízením si ověřujeme zejména efektivitu metody pro různé druhy a objemy odpadu," řekl výkonný ředitel Marek Lang.

Reaktory na plazmové zplyňování účinně likvidují nebezpečné odpady, například průmyslové nebo nemocniční. Poradit si umí i s čistírenskými kaly. Reaktor o kapacitě 500 kilogramů za hodinu dokáže podle Langa zpracovat veškeré kaly přibližně 30tisícového města. Technologie je vhodná pro materiálovou recyklaci široké škály organického i anorganického odpadu. V plazmovém reaktoru dochází za využití nízkoteplotní termické plazmy o teplotě zhruba 3000 až 5000 stupňů Celsia k přeměně odpadu v syntézní plyn a sklovitou strusku. Plyn lze po vyčistění využít ve spalovacích kotlích a kogeneračních jednotkách nebo z něj vyrábět třeba vodík. Struska je použitelná jako stavební materiál.

Millenium Technologies patří do skupiny JRD Group, která mimo jiné provozuje fotovoltaické elektrárny o výkonu 37 MWp v České republice a Maďarsku nebo druhý největší větrný park v Česku s instalovanou kapacitou 26 MW.

čtk