Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Moldavští padělatelé cigaret způsobili v ČR daňové škody 24 milionů, tajnou továrnu měli v Ralsku

11. 12. 2019 | 15:05

Národní tisková agentura zveřejnila tuto zprávu týkající se našich končin: Škody na dani přes 24 milionů korun způsobil údajně v Česku gang moldavských padělatelů cigaret. Skupinu odhalili celníci a při zátahu v prosinci zadrželi pět lidí. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí Celní správy ČR Martina Kaňková. Gang vytvořil tajnou továrnu na výrobu cigaret v Ralsku na Českolipsku.

cigaraCelní správa
Foto: www.celnisprava.cz

Celníci tam při prohlídce našli přes 8,5 milionu padělaných cigaret a také hotovost v eurech v přepočtu za zhruba devět milionů korun.

Upozornění na skupinu, která v Česku nelegálně vyrábí a distribuuje cigarety, dostali celníci v říjnu od moldavské policie. Podle Kaňkové pak zjistili, že skupina působí ve více evropských zemích. V čele gangu stáli moldavští občané, kteří měli na starosti nákup potřeb pro výrobu cigaret i jejich přepravu. "Celní správa ČR v průběhu akce úzce spolupracovala jak s moldavskou policií, tak i s ukrajinskou pohraniční policií, neboť bylo zjištěno, že obsluha výrobní linky na cigarety jsou občané Ukrajiny," doplnila mluvčí celníků.

Členové skupiny byli zadrženi 2. prosince při nakládání vyrobených cigaret do kamionu, který patřil jednomu ze zatčených. "Bylo zadrženo celkem pět osob moldavské státní příslušnosti, přičemž čtyři osoby poslal soudce na základě návrhu dozorující státní zástupkyně do vazby," uvedla Kaňková.

Foto: www.celnisprava.cz

V tajné továrně padělatelů v Ralsku našli celníci kompletní linku a potřeby na výrobu cigaret, řezačku a drtičku tabáku a miliony kusů cigaret v krabičkách s logy americké značky L&M a britské značky Richmond. Při prohlídkách několika objektů v celém Česku pak bylo nalezeno 180 palet s potřebami pro výrobu cigaret. Zadrženy byly také peníze a padělané rumunské osobní doklady, které skupina používala.

čtk