Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Českolipsku se bude podruhé soutěžit o regionální výrobek. Loni vyhrál jahodový džem s bezovým květem

25. 05. 2020 | 18:39

Na Českolipsku bude podruhé soutěž o regionální výrobek roku. Zatímco loňský první ročník byl určen je výrobcům z obcí spadajících do správy obce s rozšířenou působností Česká Lípa, letos se mohou hlásit i producenti ze sousedního Novoborska. Soutěž se tak rozšířila na celý okres. Přihlášky je možné podávat do 31. července, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

"Už v loňském roce se nám přihlásilo mnoho výrobců z Nového Boru, museli jsme je však dle tehdejších pravidel ze soutěže vyřadit. Proto jsme v letošním roce oslovili i město Nový Bor, zda by se do soutěže nezapojili s námi. Jsme rádi, že naši nabídku přijali a my jsme tak mohli rozšířit soutěžní území," řekl českolipský radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop (TOP 09).

Cílem projektu je pomoci místním podnikatelům, ale také upozornit veřejnost a turisty na zajímavé produkty, které místní vyrábějí. "Současná doba podnikatelům a výrobcům příliš nepřeje. Ačkoli již mohou mít otevřeno, vše vrátit do běžného stavu půjde pomalu. Cílem soutěže tak jednoznačně je podpora místních podnikatelů, a to jak mediální, tak finanční," řekla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Soutěžit se bude ve třech kategoriích: potraviny, řemesla a umělecké výrobky, a oděvní a textilní tvorba. Z každé kategorie odborná porota vybere jednoho vítěze, který si odnese finanční odměnu 5000 korun, absolutní vítěz pak 20.000 korun. Loni porota vybírala z 98 produktů od 26 výrobců. Absolutním vítězem se stal jahodový extra džem s bezovým květem od Michaely Bílkové z České Lípy, která svoje produkty prodává pod značkou "Moje marmeláda".

čtk