Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Novoborsku kvůli suchu už platí zákaz odběru povrchových vod

08. 07. 2019 | 13:25

Nový Bor vyhlásil od pondělí 8. července 2019 zákaz odběru povrchových vod na celém území obce s rozšířenou působností Nový Bor. K vydání nařízení přistoupili pracovníci odboru životního prostředí MěÚ Nový Bor kvůli přetrvávajícímu suchu, které zapříčinilo kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

vodailustrak
ilustrační foto

Podle vedoucí odboru životního prostředí Jitky Kopčákové vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. „Nařízení platí pro celé jejich úseky na území ORP Nový Bor,“ zdůraznila Jitka Kopčáková s tím, že nízké průtoky v uvedených tocích mohou ohrožovat vodní živočichy. 

„Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky,“ uvedla Jitka Kopčáková.

Voda z toků se nesmí odebírat např. na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů, zásobování užitkovou vodou objektů a pozemků ve vlastnictví občanů, či třeba na mytí motorových vozidel. Vodu ze studní by pak měli lidé využívat zejména pro pitné účely a chod domácnosti.

Zákaz platí do odvolání. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme,“ doplnila Jitka Kopčáková.

NB/Radmila Pokorná