Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nedostatek stavebního materiálu zastavil na týden práce na mostě v Novém Boru. Termín dokončení ale platí

05. 08. 2021 | 13:45

Kvůli nedostatku stavebního materiálu na trhu se měsíc po zahájení zastavily práce na rekonstrukci mostu v ulici B. Egermanna v Novém Boru na Českolipsku. Kvůli zpoždění dodávek musela firma na týden přerušit práce, řekla dnes ČTK mluvčí města Radmila Pokorná. Listopadový termín dokončení prací by to ale podle ní ovlivnit nemělo.

NBmost
Foto z www.novy-bor.cz

"Zpozdila se dodávka výztuží do základů a mostních opěr. K dispozici by měla být až v následujícím týdnu," doplnil vedoucí odboru rozvoje města Jan Toms. Komplikace přitom provázely už přípravu stavby. Zakázku původně v soutěži získal Metrostav, který ale na výzvy k podpisu smlouvy nereagoval, a tak musela radnice soutěž zopakovat. S nabídkovou cenou 6,2 milionu korun pak zvítězila firma SANAP, práce na stavbě zahájila 2. července.

Most na jedné z hlavních novoborských komunikací rekonstrukci nutně potřeboval, pravidelná prohlídka v roce 2018 odhalila havarijní stav mostní konstrukce. Část mostu hrozila zřícením, uzavřený byl proto od té doby chodník pro pěší. Kvůli opakování soutěže padla možnost bourat a stavět most vždy jen na jedné polovině vozovky, aby byla ulice B. Egermanna alespoň částečně průjezdná.

"Museli jsme tak úsek od knihovny po křižovatku s ulicí Generála Svobody zcela uzavřít," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Značená objízdná trasa pro motoristy vede podle něj přes ulice Dvořákovu a Nádražní, pěší mohou uzavřený most obejít přes blízkou lávku z ulice Generála Svobody před budovou domu s pečovatelskou službou.

Celosvětový nedostatek železa a stavebních materiálů komplikuje stavařům práce již několik měsíců. Rostoucí ceny zdražují připravované stavby. Až o čtvrtinu by se podle odhadů mohla prodražit připravovaná stavba parkovacího domu vedle sídla Libereckého kraje. O pětinu podle propočtu projektantů stoupla cena rekonstrukce libereckého plaveckého bazénu. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) jedná aktuálně vedení kraje s dodavateli čtyř silničních projektů, kteří s odkazem na růst cen žádají peníze navíc. "Zatím to odmítáme," řekl Sviták.

čtk