Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Noc pro netopýry se v Panském lomu koná už čtvrt století. Uskuteční se i na Naději a Zvířeticích

25. 08. 2024 | 18:37

Před více než čtvrt stoletím se Česká republika připojila k druhému ročníku mezinárodní akce Evropská noc pro netopýry, která se později přejmenovala na Mezinárodní noc pro netopýry. Tehdy se tato akce konala na třech místech v ČR a mezi nimi byl i Liberec – Panský lom.

NetopýrDěti
Foto od Daniela Horáčka

Na tomto místě se akce koná vždy poslední pátek v srpnu a to bez přerušení. Na žádném jiném místě v ČR se tato akce neudržela po celou dobu.

Letos se s příznivci netopýrů setkáme v Panském lomu před Hanychovskou jeskyní již po 27. Tradičně v pátek 30.8.2023 od 20:30 do 24:00 hod. Díky opětovné podpoře z Ekofondu města Liberec, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody a programu biodiverzita ČSOP mají návštěvníci vstup zdarma a mohou se zde setkat s živými netopýry, vyslechnou přednášku a odnést si i nějaký ten propagační materiál.

Tradičně v Panském lomu u Liberce

Koncem srpna se ve více jak 60 zemích světa koná Mezinárodní noc pro netopýry. Jednou z těchto zemí je i ČR. Ve které tato akce proběhne na téměř 50 lokalitách. Jednou z nich již tradičně pořádá Český svaz ochránců přírody CHIROPTERO a ČESON v Panském lomu u Liberce před vstupem do Hanychovské jeskyně.

Letošní již 28. ročník, jak už je zaběhlou tradicí, se koná poslední pátek v srpnu, konkrétně v pátek 30.8.2024. Začátek akce pro veřejnost je ve 20:30 hod a konec je plánovaný přibližně na půlnoc. Po celou dobu konání akce mají návštěvníci možnost přijít a odejít kdykoliv, aniž by přišli o něco z programu, ten poběží nepřetržitě.

A co vlastně máme na programu? Na louce před lomem bude diapřednáška o životě a zajímavostech našich i exotických netopýrů s poutavým výkladem Miroslava Jóži. Tato přednáška bude v průběhu akce několikrát zopakována, a to tolikrát, dokud bude někdo mít zájem poslouchat. Ve vstupní části Panském lomu, nedaleko od vstupu do Hanychovské jeskyně (k Hanychovské jeskyni nebudou mít návštěvníci z bezpečnostních důvodů přístup) bude probíhat odchyt netopýrů a návštěvníci akce budou mít opět možnost vidět způsoby práce chiropterologů (odborníků na netopýry) v terénu, shlédnout žívá zvířata a malý odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Budou k vidění i ukázky péče o hendikepované netopýry.

Připraveny budou i zábavné netopýří soutěže pro děti. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Od loňského ročníku máme významnou novinku, kterou je turistická vizitka této akce. Vstup na akci je zdarma..

A jak se dostat na místo konání?

Stačí dojet tramvají č.3, na konečnou v Horním Hanychově a dále pokračovat po zelené turistické značce cca 1 km (20 min volnou chůzí). Trasa bude označena šipkami s logem netopýra. Nutné vybavení pro každého návštěvníka je baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešeky.

Letos i na Mladoboleslavsku, na zřícenině zámku Zvířetice

V sobotu 31.8.2024 od 21:00 do 24:00 hod bude po pěti letech připraven netradiční zážitek pro občany Mladoboleslavska, kdy budou moci navštívit nocí potemnělé kulisy zříceniny zámku Zvířetice a při této příležitosti se setkat i s netopýry, kteří tomuto zámku vládnou po setmění.

Mezinárodní noc pro netopýry na zřícenině zámku Zvířetice pro vás připravili členové ZO 36/13 ČSOP CHIROPTERO ve spolupráci se ZO 8/01 ČSOP Klenice, pod záštitou Euro Bats.

Ta se koná po tříleté přestávce v sobotu 31. srpna 2024 od 21:00 do 24 hodiny budou mít návštěvníci mimořádnou možnost se seznámit v prostoru nádvoří zámku Zvířetice s jeho nočními obyvateli. Na programu jsou ukázky metod výzkumu netopýrů, přednáška s promítáním diapozitivů, seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů, malý odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Budou připraveny i hry pro děti. Samozřejmostí je i možnost zakoupení propagačních materiálů s netopýry. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku.

Mezinárodní noc pro netopýry v Lužických horách

Malebná přehrada Naděje v Lužických horách s tajemnou Ledovou jeskyní jsou místem, které na podzim vyhledávají netopýři. Již po řadu let první zářijový pátek je s netopýry zde připraveno setkání pro milovníky přírody.

Pro ty, co se v noci v lese nebojí má Správa CHKO Lužické hory, která ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody CHIROPTERO pod záštitou Euro Bats pořádá Mezinárodní noc pro netopýry. Již tradičně na oblíbeném místě, na úpatí Suchého vrchu u ústí Ledové jeskyně Naděje návštěvníci budou mít jedinečnou šanci setkat se s živými netopýry! Ukázka metod výzkumu netopýrů, přednáška s promítáním diapozitivů, seznámení se s důvody a způsoby ochrany netopýrů, malý odvážlivci dostanou možnost vypustit menší druhy zpět na svobodu. Každý návštěvník dostane pamětní vstupenku. Od loňského ročníku máme významnou novinku, kterou je turistická vizitka této akce. Vstup na akci je zdarma díky finanční podpoře z prostředku programu Biodiverzita ČSOP, Nadace Ivana Dejmala a AOPK ČR, správy CHKO Lužické hory. To vše na vás čeká v pátek 6.9.2024 od 21:00 hodiny do 23 hodin u Ledové jeskyně v Lužických horách.

Doprava na místo konání: Možnost příjezdu autem ve směru od Mařenic do osady Hamr
a dále cca 300 m pěšky, nebo od Nové Huti ke křižovatce u Sv. Jána a dále cca 2 km pěšky. Na obou lokalitách bude vymezena plocha k parkování.

Nutné vybavení pro každého návštěvníka je baterka schopná svítit déle než jednu hodinu. Akce se bude konat i za nepříznivého počasí, pro tento případ bude na místě postavený provizorní přístřešek.

TZ/Daniel Horáček