Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová výstava v českolipském muzeu mapuje hmyzí říši na severu Čech 

10. 09. 2019 | 18:00

Zájemce o tvory z říše hmyzu zaujme nová výstava ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Ve čtvrtek 12. září v ambitu začíná expozice připravená ve spolupráci s Entomologickým klubem při Labských pískovcích, jenž je pobočkou České společnosti entomologické. Výstava nese všeříkající název Severočeská entomologie — současnost.

česká lípa muzeum Irma
Foto: Artur Irma

Vlastivědné muzeum v České Lípě má významné zoologické sbírky a mezi nimi i sbírky entomologické. Hmyz vnímáme jako samozřejmou součást přírody, ale málo si uvědomujeme jeho význam pro život nás, lidí. Výstava přispěje k pochopení potřeby chránit hmyz a vůbec přírodu jako takovou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na výstavě se představují nejvýznamnější sbírky Vlastivědného muzea a galerie, k vidění jsou též příklady regionální výzkumné a dokumentační entomologické činnosti jeho přírodovědného oddělení. Koho tématika osloví a rád by se dozvěděl víc, může nahlédnout do publikací v knihovně Vlastivědného muzea či oslovit pracovníky přírodovědného oddělení.

Expozice přiblíží taktéž zahraniční i tuzemské výzkumné projekty. „V současnosti se v přírodě odehrává velké množství změn, jež vedou ke katastrofickému úbytku hmyzu. Jelikož ten tvoří nejvýznamnější základnu potravních řetězců i dalších přírodních interakcí, problematika se dotýká nás všech. Návštěvou podpoříte činnost našeho přírodovědného oddělení a zjistíte, proč je nutné vytvářet sbírky: abychom zdokumentovali aktuální stav hmyzu. Také se dozvíte, jak vlastně ti nejmenší tvorové vypadají,“ řekl Lukáš Blažej z pracoviště zoologie bezobratlých při přírodovědném oddělení Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

LK/Jan Mikulička