Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novoborský Lasvit vytvořil desítky uměleckých děl ze skla a kovu pro nejužší mrakodrap na světě  

30. 04. 2022 | 5:50

Za zlaté éry New York City se v domě Steinway Hall na 111 West 57th Street scházeli nejznámější světoví klavíristé. Dokonce i legendární Sergej Rachmaninov tam rád chodil hrát společně s velkým virtuózem Vladimirem Horowitzem. Téměř sto let po jeho prvním otevření v roce 1925 se tomuto místu vdechuje ve spolupráci s nejlepšími developery New Yorku nový život.

lasvitMrakodrap2
Foto ze sekce Pro média https://111w57.com/press/

LASVIT, světový lídr v tvorbě odvážných a jedinečných světelných zážitků, pro tuto budovu navrhl desítky svítidel a designových instalací, které ručně vyrobili umělci, skláři a řemeslníci na Novoborsku.

Foto ze sekce Pro média https://111w57.com/press/Duet skla a kovu

Pod developerskou taktovkou JDS Development Group, Property Markets Group a Spruce Capital Partners se zrodil nejužší mrakodrap světa. A SHoP Architects společně se Studio Sofield, vytvořili z 111 West 57th Street svatostánek současného designu. Architekti stojící za interiérem budovy ze Studio Sofield navíc přišli s návrhem, který bere v potaz bohaté dějiny této budovy, a zároveň přináší moderní estetiku, která vyvažuje opulentnost svou přirozenou elegancí.

Studio Sofield se mimo jiné proslavilo prací na luxusních rezidencích, a jsou zvyklí pracovat i s velmi netradičními materiály. Pro tvorbu jedinečných světel a na zakázku dělaných uměleckých plastik si vybrali právě LASVIT – a ačkoliv je tato progresívní česká sklářská a designérská firma po celém světě známá pro své umění a práci se sklem, většina děl pro 111 West 57th Street vyžadovala také jemnou a precizní práci s kovem.

„LASVIT na tomto projektu pracuje již od roku 2016, a opravdu to pro nás byla velká výzva, protože projekt vyžadoval velmi precizní práci nejen se sklem, ale také s ručně kovanými součástkami, které jsme vyráběli v kovářské dílně. Jde o jeden z prvních projektů, kde se naše práce objevuje jako nedílná součást samotné architektury, například řemeslně vyráběné římsy nebo kované mříže, které jsme byli schopni vyrábět až po zaměření přímo v budově. V hlavním lobby jsme pak umístili dvě obrovské vázy, kde každá měří téměř tři metry, a váží více než tunu,“ říká Pavel Koudelka, partner a Managing Director zodpovědný za region severní Ameriky ve společnosti LASVIT.

Foto ze sekce Pro média https://111w57.com/press/

Celou budovu zdobí více než 30 uměleckých děl od společnosti LASVIT – od osvětlení, po sochy a různé designové instalace. První díla jsou k vidění při příjezdu pod porte cochere. Skleněné vázy v porte cochere tohoto věhlasného mrakodrapu jsou nejen jedinečné ve svém designu, ale také jemným provedením.

Ve vázách v lobby jsou umístěny palmové listy z kovu, a každá z nich váží okolo 400 kilogramů a je přes 9 metrů vysoká. Vázy se skládají z mnoha kusů taveného skla, které je při výrobě zapotřebí přesně spojit a vyhladit. LASVIT musel dokonce pro tento proces vynalézt speciální technologii. Dvě lampy umístěné v porte cochere jsou pak navržené ve stejném art deco stylu. Designéři LASVITu pracovali se všemi vlivy, vizemi kontextem budovy a stylu art deco a snažili se celkový styl dále posouvat.

Úchvatná svítidla lze také vidět ve vestibulu, v halách, v přístupu k výtahům se nachází barokem inspirovaná kovová skulptura. Plastiky jsou k vidění i v dalších oblastech, jako jsou bazén a v původní koncertní místnosti Steinway jsou repliky lustrů. Každý kousek byl velmi náročným uměleckým počinem. Kovové lampy v halách jsou repliky původních svítidel z 20. let minulého století, které LASVIT vytvářel na základě historické fotodokumentace.

Foto ze sekce Pro média https://111w57.com/press/

Symfonie světla pro svatostánek hudby

Uvnitř budovy jsou také světelné instalace navržené zkušenou designérkou LASVIT design týmu Janou Růžičkovou, která se zaměřila na kreativnější oblasti. Na projektu pracoval i designér LASVIT Dan Jacek, který designoval spoustu klasických lustrů.

Původní budova byla ikonou New York City a možnost renovovat tak významnou stavbu s respektem a ohledem na její významnou minulost byla pro JDS Development zajímavá zkušenost. „Řešení mrakodrapu 111 West 57th Street ukazuje, nakolik si vážíme kvality, dějin a umění, které dalo vzniknout klasickým mrakodrapům zlaté éry New York City. I proto využíváme možnosti nejnovějších technologií, čímž posouváme samotné hranice možného v oboru inženýrství a stavitelství,“ komentují developeři z JDS.

Světelné a designové plastiky byly vytvořeny za účelem ukázat v nejlepším světle ten opravdový klenot tohoto prostoru – klavíry. V minulosti zde totiž byla ikonická sbírka těchto nástrojů z dílny Steinway & Sons.

Vzhledem k tomu, že Carnegie Hall stojí přímo přes ulici, tato lokalita jižního Central Parku je již po celé věky považována za centrum kultury a vážné hudby, a Steinway Hall je v tomto ohledu opravdový „památník vážné hudby a architektury“.

111 West 57th Street je druhý nejvyšší bytový mrakodrap na západní polokouli – měří 435 m, a to včetně 92metrové ocelové koruny. Poměr výšky ku šířce je pak 24:1, což z něho dělá nejužší mrakodrap světa. Obyvatelé se dle architektů nemusí bát, že by se během bouřky převážil či zlomil, protože je postaven z nejpevnějšího betonu na světě.

LASVIT je rovněž zastoupen hned na několika projektech na 57. ulici v New Yorku, což je tzv. Billionaires row. Kromě projektu 111 West 57th Street společnost vytvořila plastiky pro ikonickou stavbu z pera architekta Rafaela Vinoly na 432 Park Avenue jakožto další dekorativní a světelné prvky pro jeden z penthousů ve stejné budově.

Více o nejužším mrakodrapu společně s vizualizacemi najdete zde: https://111w57.com/  

O společnosti LASVIT
LASVIT je globálním lídrem v oblasti vytváření odvážných a jedinečných prostorových a světelných zážitků, které jsou navrženy tak, aby doslova povznesly pocity a estetiku všech. Společnost LASVIT, kterou založil Leon Jakimič, je lídrem světového designérského průmyslu. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu LASVIT vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií.

LASVIT je moderním a progresivním tvůrcem nových prostorových konceptů. Svébytně rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství, kdy pod jednou střechou propojuje mimořádné designérské, umělecké a řemeslné talenty. Stává se tak centrem kreativního umění světového významu. Výsledkem jsou dechberoucí instalace vytvořené na míru po celém světě, stejně jako nepřehlédnutelné kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla.

Neformální a neotřelý přístup společnosti LASVIT zaujal i světový designový průmysl. LASVIT získal řadu ocenění, mezi nejprestižnějšími je tzv. „Oscar designu“ na světové výstavě Salone del Mobile.

V průběhu let LASVIT přilákal renomované designéry a umělce, kteří si přáli spolupracovat s odvážnou, nekonvenční českou společností. Ve spojení s tak významnými osobnostmi, jako jsou The Campana Brothers, Kengo Kuma, Yabu Pushelberg, Nendo nebo Ross Lovegrove LASVIT zrealizoval ty nejnezapomenutelnější skleněné kolekce, které vznikly na základě uměleckých kvalit jednotlivých designérů v kombinaci s precizním řemeslným uměním českých sklářů.

Společnost LASVIT má jedinou misi a cíl: doslova povznést každého vytvářením dechberoucích a úchvatných prostorových zážitků, které pohladí duši každého člověka, který se v prostoru ocitne.

LASVIT. Lift Everyone.

TZ LASVIT/Tomáš Kolder