Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor zvýší od příštího roku o 20 procent nájem v městských bytech, důvodem zdražení je růst nákladů na údržbu domů

11. 09. 2019 | 14:01

V Novém Boru na Českolipsku zdraží od příštího roku nájemné v městských bytech o pětinu. Ze současných 40 korun za metr čtvereční stoupne cena na 48 korun. Pro rodinu v třípokojovém bytě o rozloze 70 metrů čtverečních to znamená měsíčně zhruba 560 korun navíc. Důvodem zdražení je růst nákladů spojených s údržbou domů, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná. Naposledy město nájemné ve svých bytech zvyšovalo v roce 2007.

nový bor
Ilustrační foto

"Podle znaleckého posudku vychází místně obvyklé nájemné v Novém Boru na 91 korun za metr čtvereční. Pořád tak významně zůstáváme pod touto částkou. Při navýšení jsme zohlednili letošní dvacetiprocentní nárůst cen za plyn a teplo i skutečnost, že většina nájemníků obecních bytů patří do finančně slabší skupiny obyvatel, jako jsou například senioři, matky samoživitelky. Zároveň jsme se minimálním navýšením chtěli vyhnout nárůstu neplatičů," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Nový Bor je pátým největším městem v Libereckém kraji. Vlastní 355 bytů, z toho 234 je nájemních a zbylé jsou v domech s pečovatelskou službou. Zhruba třetina nájemníků má smlouvy na dobu neurčitou, těm se sazba nájemného zvýší o 20 procent od Nového roku. V případě smluv na dobu určitou, čeká nájemníky zdražení až s prodloužením nájemní smlouvy.

"U 19 bytů v ulici Rumburských hrdinů 860, které město postavilo z dotace Státního fondu rozvoje bydlení pro příjmově vymezené osoby, se nájemné zvýší až od 1. července a pouze o míru inflace," řekla Pokorná. O pětinu stoupne nájemné také v osmi bytech v domech s pečovatelskou službu, které mají společné sociální zařízení. Tam nájemníci místo současných 36 korun zaplatí 43,20 Kč za metr čtvereční.

"V nejbližší době budeme obesílat všechny nájemníky obecních bytů s informací o konkrétním navýšení nájemného. To se týká zejména těch, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Ti se musí podle zákona do dvou měsíců vyjádřit, zda s návrhem souhlasí, či nikoliv," doplnila Jiřina Ešnerová ze správy městského majetku. V bytech soukromých vlastníků platí nájemníci v Novém Boru na nájemném i více než dvojnásobek, zjistila ČTK.

čtk