Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova Kounicova domu začne za dva roky, architekt má na projekt rekonstrukce památkově chráněné budovy 16 měsíců

23. 05. 2020 | 9:55

Rekonstrukce vyhořelého Kounicova domu v České Lípě nezačne dřív než za dva roky. Město teď vybralo projektanta, tým v čele s architektem Ondřejem Tučkem má na zpracování projektu rekonstrukce památkově chráněné budovy 16 měsíců. Po výběru dodavatele stavby bude jeho úkolem také autorský dozor v průběhu rekonstrukce, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Po rekonstrukci se do Kounicova domu přesune Dům dětí a mládeže Libertin.

hasiči čl 4695dcz
Ilustrační foto, HZS LK

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střeše. Při požáru o střechu přišel a od té doby chátral.

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl už v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Město dům odkoupilo předloni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo. Za zchátralou budov chtělo sdružení původně ještě o tři miliony víc, nakonec ale slevilo.

Radnice už musela investovat zhruba osm milionů korun do statického zabezpečení budovy a jejího provizorního zastřešení. Příprava projektu obnovy bude náročná. "Hodnotícím kritériem pro výběr projektanta byla kromě ceny také kvalita realizačního týmu. Dodané podklady hodnotili tři nezávislí odborní poradci a tým pana architekta Tučka získal nejvyšší hodnocení," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). V rozpočtovém výhledu počítá město na rekonstrukci s 80 miliony korun.

čtk