Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova poutního areálu v Horní Polici přispěním kraje pokračuje. Nyní dojde na barokní faru

21. 11. 2023 | 5:47

Několikaletou rekonstrukcí prochází barokní poutní areál soustředěný okolo kostela navštívení Panny Marie v Horní Polici. Doposud proměnou prošly kostel, zvonice, ambit a další exteriéry. Nyní je připraven projekt další, již třetí etapy.

Horní Police (2)
Foto. LK, fotogalerie je z archivních snímků

V ní se počítá s generální opravou barokní fary, která je ve špatném stavu a nutně potřebuje obnovu zvenčí i zevnitř. K tomu je nutné provést dílčí statická opatření, faru odvlhčit a opravit část ohradní zdi s farou spojené.

archivní foto

„Poutní areál Navštívení Panny Marie v Horní Polici patří k nejvýznamnějším památkám Libereckého kraje. Kraj opakovaně přispívá na jeho obnovu. Doporučuji všem toto výjimečné místo navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Odstraněn byl přístavek nad ohradní zdí a obnovou prošla částečně rozpadlá ohradní kamenná zeď, která je spojená s budovou arciděkanství. Zeď byla omítnuta a natřena bílou vápennou barvou, korunu kryjí pálené tašky. Po obvodu jižní a západní strany arciděkanství byl vybudován odvětrávací kanál, zakončený okapovým chodníkem.

Foto: LK

Poutní areál slouží ke svému původnímu účelu – náboženskému. Konají se zde pravidelné bohoslužby, poutní mše a mše svaté u příležitosti významných liturgických svátků. Areál je denně přístupný. Do kostela lze nahlédnout, v neděli je pak zcela otevřen. Je možné také domluvit individuální návštěvy a exkurze.

LK/Jan Mikulička