Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatel v Ralsku dál přibývá, za čtvrt století se počet lidí ztrojnásobil. Díky bydlení i službám

20. 06. 2023 | 10:26

Obyvatel v Ralsku na Českolipsku dál přibývá, město patří k nejrychleji rostoucím v Libereckém kraji. Na konci loňského roku tam podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo 2273 lidí, meziročně o 159 víc. Za posledních 25 let se počet tamních obyvatel téměř ztrojnásobil.

RalskoEurobydlení
Foto z www.eurobydleni.cz

Ve skutečnosti žije v Ralsku víc lidí, než oficiální statistiky uvádějí, mnozí nejsou hlášeni, řekl dnes ČTK starosta Miloslav Tůma (ANO).

Bývalý vojenský prostor láká podle starosty nové stavebníky, přibývá i služeb, které zatím chyběly. V Kuřívodech, které jsou jednou z částí Ralska, by se podle něj měla brzy otevřít restaurace, v plánu jsou sportovní centra a přibývají i další služby pro obyvatele i pro turisty, kterých do oblasti míří stále víc. "Lidé sem míří, protože je tu klid, je to tady obrovské, je tu neskutečná příroda. Věřím tomu, že to tak bude i nadále," doplnil Tůma.

Město Ralsko v bývalém vojenském prostoru je s rozlohou víc než 17.000 hektarů po Praze, Brně a Ostravě co do rozlohy čtvrtým největším městem v Česku. Území má navzdory působení armády velký turistický potenciál - nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. Oblast má i bohatou historii - centrální část Kuřívody založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné.

V prostoru vznikl Geopark Ralsko, kterému se daří do krajiny lákat turisty. K rozvoji turistiky podle Tůmy pomohla i koronavirová pandemie. "Lidé se snaží najít místo, kde je klid, mimo sítě a moderní techniku," řekl. Výrazně se zlepšilo i dopravní napojení, Liberecký kraj po třech letech dokončil silnici z Mimoně přes Ralsko na Mnichovo Hradiště, jejíž rekonstrukce přišla na 300 milionů korun. Ke stavbě se připojilo i město, vybudovalo chodník a také cyklostezku.

Oblast Ralska patří k sociálně vyloučeným lokalitám, v posledních letech se tam ale díky rozvoji průmyslu situace výrazně zlepšila. Nezaměstnanost je na 5,5 procenta především díky blízkosti Mladé Boleslavi a České Lípy, kam také lidé hodně dojíždějí za prací. Ralsko je mladým městem s průměrným věkem obyvatel kolem 40 let, problémem je ale školství. Před pěti lety dokončili novou mateřskou školu, k dispozici je i první stupeň základní školy, starší děti ale musí do školy dojíždět jinam. I to bude podle Tůmy muset město brzy vyřešit.

čtk