Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkou Libereckého kraje je sídlo sklářské společnosti Lasvit

02. 07. 2020 | 14:33

Upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu. Takové jsou hlavní cíle každoroční soutěže Památka roku Libereckého kraje. Letos se jí stala budova nového sídla sklářské společnosti Lasvit s.r.o. v Novém Boru. Coby výraz uznání věnuje Lasvitu Liberecký kraj pamětní desku s nápisem Památka roku 2019 Libereckého kraje a finanční dar v celkové výši 50 tisíc korun.

lasvit1 nový bor
Foto: Artur Irma

Jedná se o mimořádně zdařilou rekonstrukci roubeného domu, který je navíc doplněn unikátní skleněnou novostavbou. Ta reprezentuje nejen obor, v němž společnost podniká, ale také sklářskou tradici, kterou jsou Nový Bor a jeho okolí proslulé,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkem se tento rok přihlásilo do soutěže šest účastníků. Byli mezi nimi například obnova fasády a zasedacích sálů radnice města Jablonec nad Nisou, rekonstrukce zámku Doksy nebo restaurování sochy sv. Agáty v Příšovicích.

Soutěž si klade za cíl upozornit obyvatele kraje na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby v našem regionu, které si zaslouží pozornost. Má jednu kategorii, do níž spadají projekty na stavební obnovu kulturních památek i jejich restaurování.

LK/Jan Mikulička