Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pieta u novoborské sochy T.G.M. připomněla 101. výročí vzniku státu

29. 10. 2019 | 10:09

Vedení města Nový Bor, senátor Jiří Vosecký, váleční veteráni, zástupci spolků a veřejnost si v pondělí 28. října u ZŠ U Lesa připomněli výročí vzniku samostatného Československa. Společně položili květiny k bustě Tomáše Garrigua Masaryka.

NB TGM
Foto: www.novy-bor.cz

Starosta Jaromír Dvořák ve svém projevu připomněl historické události, které se váží k nejvýznamnějšímu českému svátku. Zároveň zdůraznil zodpovědnost, která se pojí se svobodou a nezávislostí. „Svoboda a demokracie nejsou takovou samozřejmostí, jak se v současnosti ukazuje,“ řekl Jaromír Dvořák.

Zástupci Jednoty československé obce legionářské ocenili medailí novoborského historika, patriota a učitele PhDr. Vladislava Jindru za jeho dlouholetou činnost na poli regionální historie.

Památník T.G.M. byl instalován u ZŠ U Lesa v roce 2018 jako výraz úcty prvnímu českému prezidentovi. Zároveň připomíná, že zdejší škola, slavnostně otevřená na jaře r. 1928, byla první českou školní institucí ve městě.

www.novy-bor.cz