Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Plány na nové dětské hřiště na sídlišti Sever v České Lípě zhatili vandalové

18. 11. 2019 | 9:39

Vandalové zhatili plány na vybudování dětského hřiště na sídlišti Sever v České Lípě. Vybavení prostoru v ulici Josefa Maštálka herními prvky bylo jedním z projektů nultého ročníku participativního rozpočtu "Tvoříme město". Kvůli vandalům, kteří zničili vše, co firma udělala, ale nebylo možné ho dokončit. Radnice proto projekt ukončila, připravené herní prvky použije jinde. ČTK to dnes řekla mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová.

děti hřiště people-2594456 960 720
Ilustrační foto

"Případ hřiště Josefa Maštálka dokazuje, že i ten nejlepší záměr se může setkat s opačným přístupem nevychovaných a nepřejících lidí z okolí. Je mi velmi líto, že jsme k tomuto rozhodnutí museli přistoupit, ale problémy byly tak velké, že prostě nebylo možné hřiště dokončit. Zakoupené herní prvky, tedy betonový pingpongový stůl a fotbalové branky umístíme jinam," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Doplnění herních prvků a ochranné sítě na hřišti v ulici Josefa Maštálka bylo součástí projektu číslo 22 "Hřiště pro každého", který zahrnoval i doplnění herních prvků na hřiště v Bendlově a Zhořelecké ulici. Tam jsou už hřiště hotová a slouží dětem. "Firma se snažila hřiště dokončit i v ulici Josefa Maštálka, jenže cokoli udělala, bylo do druhého dne zničeno partou místních výrostků. Volali proto i městskou policii, ale ta problém vyřešila vždy jen na krátkou dobu," uvedl místostarosta Martin Brož (ANO).

Do nultého ročníku projektu Tvoříme město navrhli lidé 42 projektů, v hlasování jich vybrali 20 dohromady za 4,6 milionu korun, které se dočkají realizace. Dokončena je zatím polovina. Lidem už slouží nejen hřiště, ale také třeba wi-fi na náměstí. "Věřím, že případ hřiště v ulici Josefa Maštálka bude jen výjimka. Na ostatních projektech se pracuje. Jediný projekt, který jsme ani nezačali, je instalace skleněné plastiky Lipové ratolesti, kde došlo ke komplikacím v autorských právech," řekla Volfová.

Další ročník projektu Tvoříme město chce Česká Lípa vyhlásit v příštím roce, s upravenými pravidly a možností elektronického hlasování.

čtk