Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Popadané stromy uzavřely část Cyklostezky Varhany, neprůjezdný je úsek od České Lípy do Horní Libchavy

13. 02. 2020 | 12:51

Kvůli stromům, které popadaly při vichřici v minulých dnech, je uzavřená část Cyklostezky Varhany na Českolipsku. Neprůjezdný je úsek od České Lípy do Horní Libchavy, odklízení bude trvat několik dnů. Zbytek cyklostezky z Horní Libchavy do Kamenického Šenova je průjezdný, lidé by si ale měli dávat pozor na popadané větve, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. V České Lípě dosahovala v pondělí rychlost větru v nárazech 94 kilometrů v hodině.

singltrek21 i
Ilustrační foto, Artur Irma

Téměř 17 kilometrů dlouhá Cyklostezka Varhany spojuje Českou Lípu s Kamenickým Šenovem. Vede po bývalé železniční trati a její výstavba stála 52 milionů korun. Cyklostezka začíná nedaleko vlakové zastávky Střelnice v České Lípě a končí u bývalého vlakového nádraží v Kamenickém Šenově, jen pár set metrů od Panské skály. Cesta široká tři metry je přístupná pro pěší i pro cyklisty, hodně ji využívají i bruslaři. Dokončena byla v roce 2013. Uzavřený je teď zhruba pětikilometrový úsek.

Kvůli popadaným stromům nedoporučují v České Lípě ani vstup do městských lesů, na singltrekovou trať na Špičáku a také na Hubertovu stezku na Svárově, stezku kolem Žizníkovského rybníka a na naučné stezky na Holém vrchu a na Špičáku. Po vichřici tam zůstaly popadané nebo nakloněné stromy, na jejichž odklízení se teprve začalo pracovat. "Budeme to dřevo zpracovávat tak 14 dnů až tři týdny," řekl ČTK Petr Kreisinger, jednatel společnosti, která v České Lípě a okolních obcích obhospodařuje 1800 hektarů lesů.

Vítr v pondělí vyvrátil také čtyři stromy v městském parku, tam ale vstup zakázaný není, nebezpečí podle mluvčí města návštěvníkům nehrozí. Vítr poškodil i střechu radnice, z níž začaly padat tašky. Uzavřít kvůli tomu museli v pondělí po poledni druhý vchod do městského úřadu. "Střecha už je opravená a vchod znovu otevřený," dodala Kňákal Brožová.

čtk