Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslední adventní neděle otevře zrekonstruovaný Zámek Doksy, prohlídková trasa ale bude hotova příští rok

08. 12. 2019 | 13:46

V Doksech na Českolipsku dokončují náročnou rekonstrukci zámku. Díky společnému přeshraničnímu projektu "Od Valdštejna k Pücklerovi - knížecí kvalita služeb pro naše hosty" získalo město miliony na rekonstrukci zámku a vybudování prohlídkové trasy. Doksy na projektu spolupracují s německým partnerským městem Bad Muskau.

Doksyzamek-vetsi1
Ilustrační foto

Pro veřejnost se zámek otevře poslední adventní neděli 22. prosince, prohlídková trasa ale bude hotova příští rok, řekla ČTK starostka Doks Eva Busešová (Starostové pro Liberecký kraj).

Zámek Doksy Valdštejnové vlastnili do roku 1945. Po druhé světové válce ho využívala armáda a od roku 1963 zemědělské učiliště. Poslední studenti zámecké prostory opustili před sedmi lety. Sedmihektarový areál v hodnotě 18 milionu korun získaly Doksy v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro zchátralou památku neměl využití. Město otevřelo areál veřejnosti, konají se tam i různé akce.

Díky dotacím nejen z přeshraničního programu investovalo město v posledních letech do památky desítky milionů korun. "Návštěvníci v rámci otevření zámku uvidí i 16 místností budoucího prohlídkového okruhu, které jsou zrekonstruované, ale zatím prázdné. Vybavení interiérů se nám podařilo vysoutěžit až teď, snad na pošesté," řekla Burešová. Hotové je ale podle ní turistické informační centrum a galerie. "Do zámku už se přestěhovalo také Muzeum Čtyřlístku a městská knihovna," dodala.

Zámek v Doksech založil zřejmě koncem 16. století Jan z Vartenberka. Po bitvě na Bílé hoře musel ale uprchnout ze země a jeho zkonfiskovaný majetek koupil Albrecht z Valdštejna. Valdštejnové pak se zhruba padesátiletou přestávkou vlastnili panství se zámkem až do roku 1945. Prohlídkový okruh ukáže, jak žili Valdštejnové na zámku na přelomu 19. a 20. století. "Okruh by měl být hotový před hlavní turistickou sezonou příští rok v červnu," doplnila starostka.

čtk