Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Postižené obyvatelky Domova Sluneční dvůr v Jestřebí se dočkají moderního rodinného bydlení

20. 11. 2019 | 14:45

AKTUALIZOVÁNO: Postižené obyvatelky Domova Sluneční dvůr v Jestřebí na Českolipsku se dočkají moderního rodinného bydlení. Transformace domova a výstavba domů v Sosnové, České Lípě a Jestřebí přijde dohromady na bezmála 120 milionů korun, téměř 80 procent získal Liberecký kraj z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Novináře o tom dnes informovala krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

VIZUALIZACE 01
Vizualizace

"V Sosnové a na sídlišti Lada v České Lípě už máme hrubé stavby, pro poslední etapu v Jestřebí hledáme dodavatele," doplnila radní. Poslední etapa je největší, přijde na téměř 67 milionů korun. Počítá s výstavbou tří přízemních domků vždy pro šest klientek a součástí je i rekonstrukce současné dvoupodlažní budovy, kde vznikne centrum denních aktivit a administrativní zázemí domova.

Transformace Domova Sluneční dvůr stejně jako dalších pobytových zařízení v Libereckém kraji začala v roce 2007. Cílem je zapojit klienty s mentálním postižením víc do společnosti. V minulosti byly ústavy často mimo obce, i domov v Jestřebí je od obce vzdálený půldruhého kilometru. Klientky se měly do nových domků stěhovat už v roce 2015, z projektu ale tehdy sešlo i kvůli odporu obyvatel v některých obcích, kde chtěl kraj domy pro postižené stavět.

Počet klientek Domova Sluneční dvůr se za poslední roky snížil na polovinu. Dnes se v Jestřebí starají o čtyři desítky žen s kombinovaným postižením, které jsou ve věku od 36 do 78 let. "Řada klientek odešla, některé se vrátily do rodin, jiné dnes žijí v chráněných bytech třeba v Liberci," řekl ČTK ředitel domova Pavel Kos. Osm žen se na jaře přestěhovalo do domu v České Lípě, který pro ně kraj za sedm milionů korun zrekonstruoval. Na jaře se začal stavět nový dvojdům v Sosnové a o něco později další v České Lípě, obojí má být hotovo za rok. Práce v Jestřebí začnou příští rok na jaře a hotové by měly být v roce 2021.

čtk