Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poznávací trasou pro nevidomé zabodovala Česká Lípa v anketě o Cenu Adolfa Heyduka

06. 07. 2021 | 5:46

Město Česká Lípa zabodovalo v anketě o Cenu Adolfa Heyduka se svou prohlídkovou trasou po místních pamětihodnostech, která je určena nevidomým a slabozrakým lidem. V letošním roce se udělovaly ceny v rámci již 6. ročníku této ankety.

CLmuzeumliparekonstrukce1Irma
Českolipské muzeum, archivní foto Artur Irma

Jejím cílem je upozornit na památky či geologické lokality, které jsou přístupné i zdravotně znevýhodněným návštěvníkům. Trasu po významných památkách v centru města, která je určena nevidomým a slabozrakým lidem, město s využitím prostředků z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR realizovalo v roce 2016. 

Trasa začíná a končí u infocentra na náměstí T.G.M. a návštěvníky vede k archeologickému muzeu Šatlava, k vlastivědnému muzeu, do klášterních zahrad a k vodnímu hradu Lipý a Centru textilního tisku. V centru města (na nám. T.G.M., v Městském parku, v klášterních zahradách a u Centra textilního tisku) najdete čtyři externí hmatové plány, při procházení trasou se nevidomí orientují také podle šesti zvukových hlásičů, které umějí pomocí speciálního přístroje aktivovat.

www.mucl.cz