Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce na zateplení Základní školy Lada v České Lípě začnou až v září, výběr dodavatele se protáhl

03. 08. 2019 | 5:57

Práce na zateplení Základní školy Lada v České Lípě začnou až se školním rokem. Původně se počítalo se zahájením už o prázdninách, výběr dodavatele se ale protáhl. Akce také bude dražší než se původně předpokládalo.

školaNamMiruOK
ilustrační foto

Město za zateplení budov zaplatí bezmála 87 milionů korun, původní odhad byl o sedm milionů nižší. Projektant odhadoval náklady na zakázku v polovině roku 2018, od té doby však velmi vzrostly ceny prací i materiálů, řekla dnes ČTK českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

"V rámci zakázky bude oproti odhadu dražší především vzduchotechnika i materiál na samotné zateplení školy. Vysoutěžená cena odpovídá současným cenám. Na tuto zakázku město navíc získalo nabídek několik a ta od firmy Chládek & Tintěra byla ze všech nejnižší. K tomu jsme při rozhodování přihlédli. Navíc realizaci projektu nechceme odsouvat, proto jsme se rozhodli zakázku dodavateli přidělit," doplnila starostka.

Projekt počítá nejen s celkovým zateplením fasády a střech všech pavilonů školy, ale také s výměnou všech oken, která už jsou podle Volfové v zoufalém stavu. Nové budou dveře, ale také například vzduchotechnika ve školní kuchyni. Budovy budou nově vybavené systémem nuceného větrání a na střechu dostanou fotovoltaické panely.

Na zateplení, solární panely a systém nuceného větrání, žádá radnice dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Získat může zhruba třetinu potřebných peněz, zbytek zaplatí z investičního fondu. Po dokončení stavby by město mělo ročně na nákladech za energie ve škole ušetřit milion korun.

"Celá stavba by měla trvat zhruba rok a bude probíhat za plného provozu školy. Stejný systém jsme použili již při zateplení základní školy na Špičáku a za cenu určitých kompromisů a sestěhování jednotlivých pavilonů k sobě se vše dá zvládnout. Máme od školy samozřejmě určité požadavky na hluk či termín provádění určitých náročnějších prací, kterým se budeme snažit maximálně vyhovět," dodala starostka.

čtk