Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Preciosa Lighting vybudovala v Kamenickém Šenově za 45 milionů laboratoř designu

11. 11. 2022 | 5:44

Sklářská společnost Preciosa Lighting vybudovala v Kamenickém Šenově na Českolipsku za 45 milionů korun laboratoř designu Preciosa DesignLab. I když je "materiálová knihovna" s 2500 komponenty nejrůznějších tvarů, velikostí, barev a úprav určena především designérům a architektům, v rámci programu Víkend Křišťálového údolí do ní bude mít možnost tuto sobotu nahlédnout i veřejnost, řekl ČTK za Preciosu Jan Huk.

preciosa
Foto: Preciosa Lighting

O společnosti

Preciosa Lighting, severočeská společnost realizuje originální světelné instalace, které dodávají zář a lesk komerčním projektům i soukromým rezidencím po celém světě, od severní Ameriky, přes Blízký východ až po Asii. Rozvíjí a udržuje cenné dědictví zpracování českého křišťálu a díky inovativním technologiím nabízí designová svítidla pro 21. století. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na téměř třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v Křišťálovém údolí.

 TZ/Preciosa Lighting

"Preciosa DesignLab je strategický rozvojový projekt, mimořádný svou komplexností a rozměrem. Vytvořili jsme kreativní prostor pro rozvíjení spolupráce mezi námi, partnery a odborníky, který nám nabízí vysokou míru interakce a flexibility. DesignLab posouvá naplňování naší vize vytvářet emoce a zážitky prostřednictvím originálních designových světelných instalací o úroveň výše než dosud," řekla k projektu ředitelka společnosti Lucie Karlová.

Laboratoř představuje na ploše 2000 čtverečních metrů příběh křišťálu a dekorativního osvětlení od exponátů skla starých více než 2000 let po současnost. Designérům nabízí nekonečné možnosti práce s materiály, povrchovými úpravami, barvami a světelnými efekty. Nechybí ukázky osmi konceptů svítidel Preciosa Signature Designs, které představují současné trendy jako dynamické, interaktivní osvětlení a kinetické instalace. "Každý si může vyzkoušet rozzářit světlo dechem nebo cinknutím skleniček," doplnil Huk.

Cílem laboratoře je vzdělávat, inspirovat a propojovat odbornou komunitu, interně slouží Preciose jako prostor pro vzdělávaní nových členů týmu a funkční prostor pro zaměstnance. "Hravost, kreativita a interaktivita je to, co dělá instalace a značku Preciosa Lighting unikátní. DesignLab je prostor věnovaný tvoření, snění a je zdrojem inspirace pro práci s křišťálem a světlem. Je symbolické, že tento prostor vzniká v místě, kde se vyráběly první křišťálové lustry,“ řekl kreativní ředitel společnosti Michael Vasku.

V oblasti Kamenického Šenova se lustry vyrábějí bezmála 300 let. Archivy Preciosy skrývají na 40.000 skic, výkresů a konstrukčních plánů. Umí tu vyrobit tradiční tereziánský lustr stejně jako obří futuristické svítidlo využívající technologie LED, tištěné spoje a světelná vlákna. Ještě před 20 lety byly nosným programem sériově vyráběné lustry pro domácnosti, dnes jsou to designová svítidla na zakázku pro konkrétní místo a konkrétního zákazníka. Podnik, který dnes zaměstnává 500 lidí, dodává svítidla do celého světa.

čtk