Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proti plánované stavbě průmyslového areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice, město jej ale podporuje

24. 04. 2024 | 18:51

Proti plánovanému průmyslovému areálu Na Americe ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku vznikla petice, lidé se obávají zvýšené dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí. Zastupitelstvo projekt podporuje, zajistit by měl pracovní příležitosti.

podpis
ilustrační foto

ČTK to řekl starosta Zdeněk Hlinčík (Volba pro Stráž). Stavět se má v lokalitě bezprostředně sousedící se 190hektarovým areálem odkaliště, které se využívá při sanaci chemické těžby uranu.

"Zásadně nesouhlasíme s výstavbou a provozováním logistického megacentra, na pozemku 35 hektarů má být vystavěno pět skladových hal o celkové zastavěné ploše 16 hektarů," uvádějí autoři petice, pod níž je podepsáno 332 lidí zejména z jiných obcí, ale i Prahy nebo Liberce. Autoři petice se obávají výrazného zvýšení dopravy, exhalací a prašnosti, ohrožení statiky domů kolem silnic a zhoršení bezpečnosti provozu kvůli stovkám kamionů, které podle nich budou obcemi projíždět. To investor odmítá.

"Petici jsme zaznamenali již při jejím vzniku, i z tohoto důvodu jsme projekt plánované průmyslové zóny představili všem starostům a starostkám mikroregionu Podralsko, protože těchto obcí se nejvíce dotýká. Mýtem je, že má v dotčené lokalitě vyrůst obří logistický areál. V blízkosti území není potřebná infrastruktura jako například dálnice nebo železniční koridor, proto zde musí být převážně průmyslové výrobní závody," sdělil na dotaz ČTK Petr Syrovátko jr., předseda představenstva společnosti DERVENTARE. Firmě personálně propojené s libereckou skupinou SYNER Group pozemky patří.

"Cílem zóny je postupně začít nahrazovat místního významného zaměstnavatele - Státní podnik DIAMO, který avizuje postupný útlum své činnosti a propouštění," doplnil Syrovátko jr. První pracovní příležitosti by podle něj měla zóna nabídnout v roce 2028, po dokončení všech etap v roce 2031 by podle investora měla zóna zaměstnávat až 1800 lidí. Projekt kromě jiného počítá s možností výroby zeleného vodíku, ukládání elektřiny, zadržování vody v krajině a podporou biodiverzity.

S možností využití lokality pro průmysl počítá i Liberecký kraj, lokalita Na Americe je jedním z území vhodných pro potenciální investory. Průmyslová zóna o rozloze bezmála 57 hektarů je vymezena v platném územním plánu sídelního útvaru Stráž - Hamr na Jezeře, zatím je podle údajů z kraje vedena v územní rezervě a tvoří ji zelené plochy a les. "Pozemky firmě patří, my jsme jim tam prodali asi 1600 metrů, byla to cesta uprostřed," doplnil starosta. Město a firma se dohodly na spolupráci při přípravě a realizaci zóny, projekt si vyžádá změnu územního plánu.

čtk