Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Provoz v České Lípě zkomplikuje od soboty uzavírka mostu v Děčínské ulici

26. 04. 2024 | 14:37

Provoz v České Lípě zkomplikuje od soboty úplná uzavírka mostu v Děčínské ulici, která je součástí krajské silnice druhé třídy 262. Doprava pro vozy do 3,5 tuny a autobusy ve směru od Žandova a Děčína do centra České Lípy povede po provizorním mostě, který tam stavební firma SaM silnice a mosty postavila. Pro opačný směr a těžší nákladní vozy jsou vyznačené objízdné trasy, zjistila dnes ČTK na webu města.

silniceLKtop
ilustrační foto

Most půjde k zemi a nahradí ho nový, uzavřený proto bude úsek Děčínské ulice od okružní křižovatky s ulicemi Pod Holým vrchem a Paní Zdislavy po křižovatku se Sokolskou ulicí a to včetně obou chodníků. "Uzavřené budou od soboty také schody na most od Kulturního domu Crystal a křižovatka v ulici Boženy Němcové pod mostem. "Uzavírka potrvá do konce září," doplnila mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

"Rekonstrukce přijde na 57 milionů korun a dodavatel na ni má šest měsíců," řekl ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Dočasný ocelový most umožní průjezd osobních aut, autobusů a nákladní dopravy do 3,5 tuny ve směru od Děčína do centra města, v opačném směru budou auta úsek objíždět městem. Kamiony budou muset od soboty Českou Lípu objíždět přes Zahrádky, Stvolínky, Kravaře a Horní Polici.

Děčínská ulice je hlavním tahem od Zákup přes Českou Lípu směrem na Děčín a páteřní městskou komunikací, po níž denně projede až 25.000 aut. Nový most byl původně součástí rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova a hotový měl být spolu se silnicí v roce 2022. Kvůli výraznému zdražení stavebních prací a materiálů, zejména železa, se ale Liberecký kraj s dodavatelem dohodl, že most ze zakázky za 200 milionů korun vyjme a vypíše na něj samostatnou soutěž.

V České Lípě nejde o jedinou silniční stavbu, v dubnu zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) práce na estakádě na silnici I/9, která zajišťuje přes Českou Lípu dopravu ve směru na Nový Bor a Prahu. Denně po ní projede kolem 15.000 aut. Rekonstrukce přemostění přijde bez DPH stát na 297 milionů korun. Na úseku dlouhém 726 metrů se pracuje za provozu, akce je rozdělená do dvou let. Dopravu řídí kyvadlově semafory, kamiony nad 40 tun musí po objízdných trasách přes Srní a Zákupy. Pracuje se také na další etapě obchvatu České Lípy.

čtk