Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

První část obnovy zámku v Doksech je hotová, prohlídková trasa a informační centrum teď čekají na vybavení

31. 05. 2019 | 9:15

První etapa rekonstrukce zámku v Doksech na Českolipsku je hotová, prohlídková trasa a informační centrum teď čekají na vybavení interiérů. Pracuje se stále na muzeu Čtyřlístku a prostorách pro městskou knihovnu, kterou tam chce radnice také ještě letos přesunout. ČTK to dnes řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj). Doksy získaly zámek v roce 2015 bezúplatně od Libereckého kraje, na jeho rekonstrukci se pracuje už více než rok. Pro veřejnost chtějí zámek otevřít letos na podzim.

Doksyzamek-vetsi1
Foto: Artur Irma

"Po stavební stránce je hotový historický prohlídkový okruh, což je asi 16 místností, a turistické informační centrum včetně dvou galerií a nezbytné zázemí pro návštěvníky," řekla starostka. Dokončené zatím nejsou interiéry. Pro infocentrum už jsou vysoutěžené, na vybavení historického prohlídkového okruhu bude město soutěž teprve vypisovat. Na tuto část rekonstrukce za zhruba 47 milionů korun získaly Doksy dotaci z evropských fondů, když připravily společný projekt s německým městem Bad Muskau.

Rekonstrukce se ale protáhla. "Sehnat dnes stavební firmu je velký problém, a nám se nejen nedařilo sehnat stavební firmu, ale opakovaně musíme soutěžit i interiéry, protože se nikdo nepřihlásil," posteskla si Burešová. Tuto část zámku chtělo město otevřít už letos v červnu, kvůli průtahům v soutěžích se ale práce nepodařilo včas dokončit. Radnice navíc získala dotaci i na vybudování výtahů, a tak věří, že celý zámek včetně muzea Čtyřlístku a městské knihovny otevře na podzim.

Zámek v Doksech založil zřejmě koncem 16. století Jan z Vartenberka. Po bitvě na Bílé hoře musel ale uprchnout ze země a jeho zkonfiskovaný majetek koupil Albrecht z Valdštejna. Valdštejnové pak se zhruba padesátiletou přestávkou vlastnili panství se zámkem až do roku 1945. Po druhé světové válce zámek využívala armáda a od roku 1963 zemědělské učiliště, posledních šest let byl prázdný a chátral. Prohlídkový okruh ukáže, jak žili Valdštejnové na zámku na přelomu 19. a 20. století.

čtk