Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Regionálním výrobkem roku na Českolipsku je sada psacích potřeb od Josefa Císaře

16. 10. 2024 | 17:13

Absolutním vítězem soutěže o regionální výrobek roku na Českolipsku je sada psacích potřeb od Josefa Císaře z České Lípy. Porota letos vybírala z 94 výrobků od 36 producentů. Cenu veřejnosti získala Martina Benešová za svou značku MYM-eco a kolekci oblečení, na níž použila staré vzory z místních kartounek - textilních továren, které od 18. století vyráběly ve městě potištěné bavlněné látky. O výsledcích dnes ČTK informovala mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

výrobek čl 24 pero 462425961 889114603382359 5834914594360016869 n
Foto: Facebook/Město Česká Lípa

Soutěž o výrobek roku vyhlásila Českolipská radnice pošesté, popáté společně s městem Nový Bor. Soutěžilo se ve třech kategoriích: Oděvní a textilní tvorba, řemesla a umělecké výrobky a potraviny, ze kterých vzešel absolutní vítěz. Martina Benešová zvítězila i v kategorii Oděvní a textilní tvorba, mezi potravinami ocenila porota prvním místem rohlík ze Šustova pekařství a vítězem kategorie řemeslných a uměleckých výrobků byla psací sada, která byla i absolutním vítězem letošního ročníku.

"Cílem této soutěže je především upozornit na všechny, kteří se řemeslu věnují, že v tomto regionu působí, a jak krásné a kvalitní jsou jejich výrobky. V této soutěži tedy jde především o předání informace o všech výrobcích směrem k veřejnosti a podporu jejich podnikání. Těší mě, že v letošním roce počet přihlášených oproti loňskému roku skokově narostl, a že se každým rokem objevují nové a nové tváře. Budiž to pro nás důkazem, že celý tento projekt splňuje svůj účel," doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

Absolutním vítězem minulého ročníku byl Jiří Karel z novoborské firmy Clavis Office s dámskou koženou kabelkou. V předchozích letech vždy zvítězily ženy. V roce 2022 vyhrála série ručně tkaných plédových ponč s názvem Čtyři roční období od Zuzany Froňkové z Polevska, o rok dříve textilní panenka Nanynka od Věry Najbrtové z Nového Boru. V roce 2020 porota ocenila bezlepkové mrkvánky Ivany Hollanové z Mimoně a první vítězkou soutěže se v roce 2019 stala Michaela Bílková z České Lípy a její jahodový extra jam s bezovým květem, který prodává pod značkou Moje marmeláda.

čtk