Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce hospodářského dvora v Zákupech je v ohrožení, nabídky přesáhly finanční limit

31. 10. 2019 | 17:09

V ohrožení je stomilionová oprava nejcennější části zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku. V soutěži o zakázku sice dostali památkáři dvě nabídky, obě jsou ale vysoko nad stanoveným finančním limitem.

zakupyHospodarskydvur
archivní foto

Peníze navíc zatím památkáři k dispozici nemají. Ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec dnes ČTK řekl, že hledají řešení. "Samozřejmě budeme dělat vše pro to, aby se to podařilo," dodal.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Na její obnovu získali evropskou dotaci, přes 95 milionů korun. V soutěži na provedení rekonstrukce očekávali ceny do 107 milionů korun. "Máme dvě nabídky, nicméně dost převýšily předpokládanou hodnotu," uvedl Kadlec. Za kolik jsou firmy ochotné rekonstrukci provést, zatím říci nemůže. "Protože výběrové řízení stále probíhá," dodal.

Za vyššími nabídkami oproti předpokladu je podle něj to, že situace na stavebním trhu je jiná než v době, kdy projekt vznikal. "Ceny stavebních prací a materiálu výrazně stouply," řekl Kadlec. Podle něj ale není v možnostech územní památkové správy ani Národního památkového ústavu sehnat tak velkou částku navíc, obrátí se proto přímo na ministerstvo kultury. I když se podaří od státu získat další peníze, není jisté, zda budou moci památkáři uzavřít smlouvu s vítězem soutěže, a to kvůli vyšší ceně, než byl limit. "Budeme prověřovat, zda budeme moci smlouvu uzavřít, nebo bychom museli znovu soutěžit," dodal Kadlec.

Kvůli evropské dotaci je potřeba stavbu zahájit nejpozději na jaře příštího roku. Jinak hrozí, že o dotaci památkáři přijdou. V plánu je dokončit rekonstrukci jižního křídla areálu do poloviny roku 2021.

čtk