Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstruovaná silnice z Ralska na Mnichovo Hradiště bude přes zimu průjezdná

14. 11. 2022 | 15:27

Rekonstruovaná krajská silnice druhé třídy 268 z Ralska na Mnichovo Hradiště bude přes zimu průjezdná. V Horní Krupé a Dolní Krupé budou ale motoristé projíždět stavbou, finální povrch dostane komunikace až v příštím roce, zcela dokončená by měla být do léta, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Silnice, která je od března kvůli stavbě pro dopravu uzavřená, bude od úterý znovu průjezdná. Stavbaři se tam ale v dubnu vrátí.

silnice lk25 5N6K5322
Foto: Silnice LK

Doprava na frekventované silnici směrem do Středočeského kraje je komplikovaná už tři roky, práce tam začaly v květnu 2020. Obnovu silnice nutně potřebovala, problémem byly hluboké vyjeté koleje, rozbitý povrch i poškozené mosty. Kraj stavbu připravoval pět let, za rekonstrukci zaplatí bezmála 290 milionů korun, asi o 15 milionů víc, než se původně předpokládalo. Stavba byla rozdělena do dvou etap, ta první 12,4 kilometru dlouhá už je hotová, teď se pracuje na druhé.

Půldruhého kilometru dlouhý úsek zatáček za Dolní Krupou navrhovali projektanti původně napřímit od hranice se Středočeským krajem. Projekt počítal s přeložkou ve skalním zářezu. Odhadované náklady ale překročily 350 milionů korun, což vedení kraje odmítlo jako příliš drahé. Silnice tak nakonec vede v původní trase, je ale širší a přibude tam třetí pruh ve stoupání. "Teď v zimě tam ale bude jenom jeden pruh v každém směru," řekl Růžička.

Rekonstrukce úseku přijde včetně DPH na téměř 72 milionů korun. Silnice zatím nemá finální povrch, i vodorovné značení je jen provizorní. "Stavbaři se tam chtějí vrátit v dubnu, pokud to počasí dovolí, a udělat finální povrch, následovat pak bude dopravní značení a dodělat bude také třeba úpravy kolem silnice," řekl Růžička. Jinak je podle něj trasa téměř hotová, dodělat bude nutné v příštím roce jeden propustek. "To se ale bude dělat za provozu, trubku protlačíme pod silnicí," dodal ředitel krajské správy silnic.

čtk