Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Renovace přes 100 let starého železničního mostu u Zahrádek přijde na 50 milionů korun

30. 08. 2019 | 16:56

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nechává zrekonstruovat přes 100 let starý železniční most přes národní přírodní památku Peklo na Českolipsku známou hlavně výskytem tisíců bledulí. Obnova ocelové konstrukce z roku 1911 přijde bez DPH na 50 milionů korun, opravu zajistí společnost Strabag Rail. Práce si vyžádaly výluku, která potrvá do konce září. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

koleje track-4199272 1280
Ilustrační foto

"Most pochází z roku 1898 a má tři pole. Ocelová konstrukce je o 13 let mladší. V rámci rekonstrukce bude ve druhém poli nahrazena stávající ocelová konstrukce s prvkovou mostovkou konstrukcí novou. Její hmotnost včetně konzol činí zhruba 134 tun, rozpětí je 41,4 metru a šířka 5,4 metru," popsal rozsah prací Tesař. Konstrukci dovezli na místo po částech, tam ji svařili a pak ji přesunuli zhruba 600 metrů po koleji nad mostní otvor.

Stavbaři sanují i spodní části stavby, jako jsou klenby, pilíře a opěry. Projekt počítá s injektáží, přezdíváním, otryskáním zdiva a spárováním. "Budou zhotoveny nové úložné prahy a prefabrikované římsy včetně zábradlí. Součástí prací na mostě jsou i přeložky inženýrských sítí a rekonstrukce železničního svršku," doplnil Tesař. Kvůli opravě nahradily vlaky v úseku Blíževedly - Česká Lípa autobusy.

čtk