Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Šetřit vodu i energie. Kraj vyzkouší pilotní projekt chytrého hospodaření na českolipské obchodní akademii

29. 12. 2020 | 7:19

Prošlapávat cestu moderním technologiím v Libereckém kraji je cílem projektu, nazvaného Chytřejší kraj. Jedním z jeho témat je lepší hospodaření s vodou a energiemi. Proto kraj podporuje vznik takzvaných chytrých budov. První vlaštovkou v tomto směru jsou stavební úpravy na Obchodní akademii v České Lípě.

Česká Lípa OA (1)
Foto: LK

„Využití moderních technologií a zavádění chytrých řešení jsou trendem dnešní doby a patří k úkolům, které v rámci koncepce Chytřejší kraj plníme. Vnímáme to jako službu obyvatelům regionu, ale také jako vklad do budoucna,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Pilotní projekt konceptu má za cíl v budově českolipské obchodní akademie dosáhnout šetrnějšího hospodaření s vodou. „Během rekonstrukce sociálních zařízení dojde k instalaci technologie na úpravu dešťové vody ze střechy školy a takzvané šedé vody z umyvadel. Ta se bude využívat pro splachování toalet namísto pitné vody,“ dodal Petr Dobrovský z Agentury regionálního rozvoje. Ta pro kraj připravila žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí; projekt se nyní posuzuje.

Při pohledu na poslední suché roky se experti shodují, že šetrnější hospodaření s pitnou vodou bude nejen pro náš region čím dál palčivější téma. „I proto chceme mít úsporné technologie dopředu vyzkoušené na budovách, které jsou ve správě kraje nebo v nich sídlí krajské příspěvkové organizace,“ doplnil Půta.Foto: LKKraj chce jít příkladem i u budov, které mají teprve vyrůst. Dešťovou vodu chce svádět i ze zelené střechy plánovaného parkovacího domu u sídla krajského úřadu a z okolních ploch. Součástí projektu je podzemní akumulační nádrž, ze které se bude voda vhánět do závlahového systému. „Naším přáním je, aby postupem času k masivnějšímu využití dešťové či šedé vody směřovalo více veřejných i soukromých projektů v regionu,“ prohlásil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Agentura regionálního rozvoje, s.r.o. je servisní organizací Libereckého kraje, jenž je jejím stoprocentním vlastníkem. Posláním agentury je poskytování expertní podpory rozvojovým záměrům a projektům kraje, jeho obyvatel a podnikatelů. Agentura se věnuje dotačnímu managementu, environmentálním tématům, jakými jsou hospodaření s vodou a péče o zeleň v krajině, dále podpoře vědy a výzkumu. Pod agenturu spadá Liberecký podnikatelský inkubátor Lipo.ink a regionální značka Crystal Valley.

LK/Jan Mikulička