Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklárny by bez plynu v provozu být nemohly. Včas neavizovaný výpadek by poškodil pece

28. 04. 2022 | 12:28

Sklárna Ajeto patřící firmě Lasvit je na dodávkách plynu plně závislá a bez něj by v Lindavě na Českolipsku nemohla fungovat. O případné regulaci dodávek plynu by potřebovala vědět minimálně týden dopředu, jinak hrozí poškození pece. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Tomáš Kolder.

skloMadkoule
archivní foto Mad

"Pro nás a naši sklárnu by omezení či úplné přerušení dodávek plynu bylo tak vážné, že nad tím raději nepřemýšlíme a nechceme nad tím ani spekulovat. Pokud by v extrémním případě došlo o omezení dodávek či úplné odstávce tak doufáme, že bychom tuto informaci, od státu či konkrétních subjektů na trhu, obdrželi s více než týdenním předstihem, abychom stihli z pece vyndat pánve a šetrně zchladit pec tak, aby se nepoškodila," řekl Kolder.

Rusko ve středu zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska, což by ale podle expertů nemělo mít vliv na zásobování České republiky. Tuzemská plynárenská soustava nyní funguje bez omezení. Ministra průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) ve středu uvedl, že ministerstvo i vláda pracovaly v posledních dnech a týdnech na tom, aby kritický nedostatek plynu v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině nenastal, nebo "byl ztlumen". Pokud by se přesto musela Česká republika s kritickým nedostatkem plynu vyrovnat, má zákonem stanovené regulační stupně.

Sklárna Ajeto, která je známá i tím, že vytváří trofeje pro slavný cyklistický závod Tour de France nebo Ceny Thálie, vytápí pec pouze plynem. "V Ajetu jsme už před lety investovali do nádrží s kyslíkem, který přimícháváme k plynu, což nám zajišťuji jistou úsporu. Nicméně, i kyslík podražil, vyrábí se totiž pomocí elektřiny," uvedl Kolder. Celkový podíl energií v nákladech dělá v lindavské sklárně Ajeto zhruba 50 procent, z toho plyn tvoří více než třetinu. "Oproti loňskému roku došlo ke zdražení plynu v řádech stovek procent," řekl mluvčí společnosti. V cenách pro zákazníky se zdražení energií ale projevilo jen částečně. "Sklárna Ajeto pro své zákazníky zdražila o 30 procent, čímž musel zdražovat i Lasvit, a to nejenom u projektů na míru, ale i u kolekcí svítidel, nápojového a dekorativního skla. U kolekcí činil nárůst 15 procent," dodal Kolder.

čtk