Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sklářské slavnosti 2023 nabídnou řemeslo, umění a hudbu. Cestu po hutích zkrátí výletní vláček

16. 05. 2023 | 8:04

V duchu oslav letošního 130. výročí sklářského muzea se ponesou tradiční městské Sklářské slavnosti v Novém Boru. Poslední červnový víkend některé místní sklářské firmy otevřou své provozy veřejnosti, na námětí Míru budou probíhat ukázky sklářských technik pod širým nebem, hudební a divadelní vystoupení, sklářský a řemeslný trh, bývalý cyklistický areál obsadí lunapark.

Lasvit Ajeto Glassworks (8)
Lasvit Ajeto Glassworks, archivní ilustrační foto

„Kdo chce vidět živé sochy, projít si tajuplný svět podivuhodných her, vyzkoušet si sklářské řemeslo, absolvovat bláznivou jízdu na adrenalinové atrakci nebo se jen občerstvit při poslechu hudby, ten by měl určitě vyrazit na Sklářské slavnosti,“ zve starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Letošní slavnosti zahájí podvečerní vernisáž výstavy The Best of 2013-2023 ve sklářském muzeu v pátek 23. června. „Nechtěli jsme se opakovat. A tak zatímco k poslednímu jubileu před 10 lety jsme připravili obsáhlou výstavu o historii muzea od jeho založení, na výstavě k letošnímu 130. výročí ukážeme to nejlepší z přírůstků do sbírky za posledních 10 let,“ doplňuje vedoucí sklářského muzea Petra Ajšmanová.

O den později, v sobotu 24. června, odstartuje v 10 hodin hlavní program na náměstí Míru. Nabídne sklářské trhy, sklářské dílny a workshopy sklářských technik. Současně s tím bude probíhat kulturní program – pohádkové představení Honzy Poplety či Tajuplný svět podivuhodných her Jiřího Šebesty pro děti, vystoupí DTK Boráček, OId Boys Dixieland, Divokej Bill revival, Perutě. Po loňském úspěšném adventním koncertě se do Nového Boru vrátí Cello Republic - čtveřice mezinárodně oceněných violoncellistů, kteří své vystoupení umí okořenit pořádnou dávkou humoru. Hlavní hudební hvězdou večerního programu bude jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí s nezaměnitelným hlasem Dan Bárta a „jeho“ Illustratosphere.

Návštěvníci mohou také zavítat do sklářských ateliérů, které pro ně místní sklářské firmy otevřou. „Na sklářskou show budou lákat v Novotny Glass, otevřený bude i unikátní skleněný dům Lasvitu. Cestu po sklárnách zkrátí výletní vláček. V ulicích města mohou vidět živé sochy, nebo se zapojit do uměleckého workshopu brazilského výtvarníka a loutkaře Gilberta Contiho. Jeho dvoumetrové masky z papírových kartónů a malé mechanické loutky mohla novoborská veřejnost vidět vloni během masopustu,“ láká jednatelka městské společnosti Kultury Nový Bor, s.r.o. Ilona Rejholcová. Nejrůznější atrakce si pak mohou vyzkoušet v lunaparku v bývalém cyklistickém areálu.

Za zábavou ale mohou lidé vyrazit už v květnu, kdy si u příležitosti významného výročí sklářského muzea připravilo speciální program turistické informační centrum i samotné sklářské muzeum. „Na dvoře u informačního centra v Kalinově ulici se mohou návštěvníci v pátek 19. května přenést o 130 let zpátky. Děti se mohou svézt na dobovém kolotoči, zájemci mohou vyzkoušet střelnici a načerpat inspiraci na výlety podle 130 let starého průvodce,“ upřesňuje vedoucí turistického informačního centra Petra Matěchová.

Hned o týden později, v sobotu 27. května, si veřejnost může užít tradiční Muzejní noc ve sklářském muzeu. Připravený bude bohatý program pro děti i dospělé – dílničky, vystoupení kouzelníka Pana Kravaty, koncert Lenky Dusilové a kapely Ventolino.

SKLÁŘSKÉ SLAVNOSTI 23. - 24. 6. 2023 NOVÝ BOR

ŘEMESLO: 
sklářský trh, glass workshop (foukání skla - 3 sklářské pece, pískování, malování, rytí, broušení, tiffany technika aj.), Den otevřených dveří ve sklářských firmách, zážitkový vláček. 
UMĚNÍ:
Výstavy: THE BEST OF 2013-2023 - Sklářské muzeum
Sklářská show - Novotný Glass, živé sochy po městě, Art workshop Gilberto Conti
HUDBA:
Old Boys Dixieland, Divokej Bill revival, Perutě, Cello Republic, Dan Bárta Illustratophere
DTK Boráček
PRO DĚTI:
Honza Popleta a jeho kamarádi, Jiří Šebesta – Tajuplný svět podivuhodných her, Lunapark

www.novy-bor.cz