Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Slavnostní zahájení sklářského sympozia bude příští rok hostit sklárna Ajeto v Lindavě

19. 11. 2023 | 14:37

Slavnostní zahájení Mezinárodního sklářského sympozia (IGS) v Novém Boru na Českolipsku bude v příštím roce hostit sklárna Ajeto v nedaleké Lindavě. Jubilejní 15. ročník sympozia se uskuteční od 3. do 6. října 2024 a představí se na něm čtyři desítky výtvarníků a designérů ze všech světadílů, kteří budou tvořit v dílnách místních sklářských firem a škol, uvedl na webu Nový Bor, který je hlavním organizátorem.

sklo ajeto mad Scéna sklářského divadla Ajeto. V rohu končí práci Martin Janecký.
Scéna sklářského divadla Ajeto. Foto: Mad

"Kromě toho, že je Ajeto dlouholetým partnerem sympozia, tak zároveň příští rok oslaví 30 let provozu. Symbolicky tak spojíme hned dvě jubilea," doplnila za organizační tým IGS Alena Forgáčová. Na širokou veřejnost bude podle ní zaměřen zejména program v sobotu 5. října, kdy zapojené sklárny zpřístupní své hutě, dílny, ateliéry či vzorkovny veřejnosti. "A umožní sledovat světoznámé sklářské umělce během jejich tvorby. Paralelně s tím budou probíhat na náměstí Míru tradiční městské Sklářské slavnosti s bohatým programem," dodala.

Do zahájení sympozia zbývá ještě rok, podle novoborského starosty a ředitele sympozia Jaromíra Dvořáka (Starostové pro Liberecký kraj) jsou přípravy v plném proudu. "Zastupitelé města již schválili dva miliony korun na tuto čtyřdenní akci, která je unikátní svou letitou historií. Vzhledem ke své mezinárodní prestiži ctí vysokou úroveň uměleckých a uměleckořemeslných hodnot a odbornosti. Propojuje umělce, instituce, kurátory, galeristy a mistry skláře," dodal starosta.

Organizační tým už připravuje seznam sklářských umělců a designérů z Čech i celého světa. Nad jejich výběrem bude bdít kurátorka Sklářského muzea v Novém Boru Eliška Vavříčková, která bude i kurátorkou sympozia. "Zatím jsme stanovili jejich počet na čtyři desítky, včetně studentů uměleckých škol. Konkrétní jména vzejdou ze společné dohody organizačního týmu, sklářských firem i Sklářského muzea. Opět ale chceme namíchat pestrý mix, v němž se v ideálním poměru sejdou domácí i zahraniční účastníci, zkušení umělci i ti začínající," řekla k výběru Vavříčková.

Tradici sklářských sympozií v Novém Boru založila v roce 1982 sklářská společnost Crystalex. Tehdy poprvé pozvala do svých sklářských provozů výtvarníky a designéry, aby s pomocí místních sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se za 30 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců. Když Crystalex před 14 lety zkrachoval, převzalo štafetu město, které chtělo ukázat, že tradiční sklářské řemeslo v regionu stále žije.

čtk