Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soud v České Lípě dnes zřejmě vynese rozsudek v kauze ŘSD, když u Jestřebí řidiče usmrtil spadlý topol

21. 12. 2021 | 6:51

V České Lípě bude dnes pokračovat soud s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) kvůli úmrtí 53letého řidiče cisterny. Na jaře 2017 zemřel, když na jeho auto spadl topol. O špatném stavu stromu a nutnosti ho pokácet věděla ŘSD podle obžaloby téměř čtyři roky před tragickou nehodou, vinu firma odmítá.

jestřebíHZS
archivní foto z místa neštěstí: HZS LK

Organizace je obžalována z přečinu usmrcení z nedbalosti, hrozí jí finanční sankce. Očekává se vynesení rozsudku.

Tragická nehoda se stala v březnu 2017 na silnici první třídy 9 nedaleko Jestřebí na Českolipsku. Řidič cisterny Tatra jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění poté, co topol spadl a zcela zdemoloval kabinu vozu. Muž zemřel na místě nehody.

V ten den byl silný vítr a hasiči v kraji měli ke spadlým stromům několik desítek výjezdů. Státní zástupkyně Barbora Bukvová Mildeová je ale přesvědčená o tom, že příspěvková organizace státu zanedbala povinnosti, které po ní lze požadovat. Obžaloba vychází ze dvou posudků, které kácení tohoto stromu doporučovaly a které měla ŘSD k dispozici. První měla od léta 2013 a druhý z léta 2015.

čtk