Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soutěž na obnovu vyhořelého Kounicova domu vypíše Česká Lípa ještě letos. Troska na druhou šanci čeká od roku 2015

21. 11. 2023 | 5:00

Veřejnou soutěž na rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu chce radnice v České Lípě vyhlásit ještě letos tak, aby bylo možné příští rok na jaře zahájit práce. ČTK to řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Památkově chráněný dům zničil požár v květnu 2015, od té doby čeká na obnovu.

KOUNIC
archivní foto z doby, kdy dům vyhořel, foto Artur Irma

Náklady projektanti předběžně odhadli na více než čtvrt miliardy korun. V budoucnu bude areál sloužit Domu dětí a mládeže Libertin jemuž současné pronajaté prostory nestačí.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století sloužil Svazarmu. Před osmi lety dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střeše, o kterou budova při požáru přišla.

V době požáru dům nevlastnilo město, patřil Sdružení sportovních svazů České republiky, které ho ale po požáru neopravilo. Do památky bez střechy několik let pršelo a byla v havarijním stavu. Hrozilo nejen její zničení, ale i poškození sousedních budov nebo zranění chodců. Česká Lípa proto dům v roce 2019 odkoupila za 1,9 milionu korun, další miliony dalo město do statického zabezpečení, provizorního zastřešení a přípravy rekonstrukce.

"Stavba bude nákladná, ale počítáme s ní v rozpočtu," doplnila starostka. Stejně jako rekonstrukci Jiráskova divadla nebo výstavbu venkovního koupaliště je podle Volfové město připraveno ji zaplatit z vlastních naspořených prostředků. Ve fondech má Česká Lípa podle starostky dostatek peněz a zadlužovat se nemusí. Po dokončení rekonstrukce se do domu přestěhuje dům dětí Libertin, budova mu zajistí dostatek prostoru pro všechny aktivity i pro další rozvoj.

čtk