Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Statické zajištění zřícené zdi hospodářského dvora v Zákupech začne tento týden. Práce si vyžádají  3,5 milionu korun a potrvají do konce května

24. 03. 2020 | 18:29

Práce na statickém zajištění dalších částí zřícené zdi severního křídla zchátralého zámeckého hospodářského dvora v Zákupech na Českolipsku začnou tento týden. Vyžádají si zhruba 3,5 milionu korun a potrvají do konce května. ČTK to dnes řekl oblastní ředitel Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec. "Staveniště už bylo předáno a ke konci tohoto týdne se začne stavět lešení," dodal.

zákupy Irma2top
Foto: Artur Irma

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Podle památkářů dvůr historickou hodnotou převyšuje přilehlý zákupský zámek. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Část zchátralé zdi se zřítila na začátku ledna. Nikomu se nic nestalo.

Ve vlastnictví státu je dvůr od roku 2003 a už tehdy byl v dezolátním stavu. Na základní statické zajištění památkáři vydali v předchozích letech asi devět milionů korun. Podle odhadu je na celkovou obnovu dvora potřeba 600 až 700 milionů korun. Na záchranu jeho nejcennější části, tedy jižního křídla, kde bývaly konírny, získali památkáři už před dvěma lety evropskou dotaci přes 95 milionů korun. Ve výběrovém řízení se ale zatím nepodařilo vybrat firmu, která opravu provede. Kadlec předpokládá, že novou soutěž vyhlásí nejpozději do konce dubna. Práce odhadované na 127 milionů korun tak začnou nejdřív na podzim.

čtk