Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svítící kříž na Skalce doprovodí Velikonoce. Na Zelený čtvrtek se rozzáří jako připomínka Poslední večeře

21. 03. 2024 | 17:45

Kříž na vrcholu Skalky jako symbol Velikonoc bude nad Novým Borem svítit i v letošním roce. Svým světlem oznámí přicházející svátky jara poprvé na Škaredou středu 27. března, nejvýznamnější církevní svátky bude připomínat každý den po soumraku až do noci z Velikonočního pondělí na úterý 2. dubna.

poslednívečeře
Reprodukce nejznámějšího obrazu světa je z www.remaart.cz

Na Zelený čtvrtek se rozzáří jako připomínka Poslední večeře a svítit bude i o Velkém pátku. Tento den, kdy byl podle křesťanské tradice ukřižován Ježíš, je v lidových pověrách spojován s magickými silami, které otevíraly hory a vydávaly poklady. O Bílé sobotě bude kříž hospodyním svítit na pečení velikonočních beránků a mazanců. Na Velikonoční pondělí vyprovodí koledníky s pomlázkami, kteří si přivstanou a půjdou koledovat malovaná vejce. Pondělní noc pak bude poslední příležitostí spatřit svítící kříž, než v úterý ráno na celý jeden rok zhasne.

Rozsvícení kříže na Skalce má zřejmě více než stoletou tradici. Kdy se rozzářil poprvé, se neví. Údajně to ale bylo už v době, kdy na kopci ještě nebylo připojení na elektrický proud. Tehdy měl být kříž vyskládaný ze svíček. Za druhé světové války křesťanský kříž načas vystřídal symbol nacismu - hákový kříž, a za komunistického režimu tam svítila hvězda. Klasický kříž se na Skalku vrátil krátce po sametové revoluci na začátku 90. let minulého století.

Novoborská radnice děkuje vlastníkům pozemku, díky nimž je možné každým rokem připravit působivý zážitek pro místní obyvatele i návštěvníky města.

převzato z www.novy-bor.cz