Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Novin pod Ralskem má vyrůst krematorium s unikátní technologií, pojme i extrémně obézní nebožtíky

21. 02. 2020 | 8:36

Krematorium s unikátní technologií, která zatím v Česku není, plánuje na Českolipsku vybudovat majitel jablonecké pohřební služby a předseda Sdružení pohřebnictví v ČR Ladislav Kopal. Na okraji průmyslové zóny u obce Noviny pod Ralskem chce ještě letos zprovoznit dvě kremační pece. Moderní technologie mimo jiné si poradí i s tělem extrémně obézního člověka, uvedla dnšní MfD.

obezita
ilustrační foto

"Máme před vydáním stavebního povolení. Prošli jsme pozitivně všemi úrovněmi posouzení vlivu na životní prostředí včetně hlukových a rozptylových studií, takže tomu nic nebrání. Na podzim bych rád spustil ve zkušebním provozu obě kremační pece a v roce 2021 bychom měli nabízet kompletní služby veřejnosti," řekl deníku Kopal.

Krematorium zvládne zpopelnit i nadměrně těžké nebožtíky. To drtivá většina krematorií nedokáže, protože standardní pece jsou dimenzovány na těla do 180 kilogramů. "Naše pec zvládne zpopelnit až 460 kilogramů vážící tělo," řekl Kopal, který chtěl původně krematorium postavit v Jablonci. Tam se ale proti postavili místní. V Novinách to problém není, krematorium bude stát víc než kilometr od domů.

čtk