Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U rekonstruovaného dvora v Zákupech u zámku už jsou patrné první změny k lepšímu

19. 08. 2021 | 14:33

První viditelné změny k lepšímu jsou nyní vidět na zchátralém barokním hospodářském dvoře u zámku v Zákupech na Českolipsku. Stavení firma staveniště převzala letos na konci ledna, nejprve ale bylo nutné budovu zpevnit, aby v ní bylo vůbec bezpečno pro dělníky pracovat. ČTK to dnes řekl kastelán zámku Vladimír Tregl.

zakupy3dvur
Foto Artur Irma, dole ve fotogalerii jsou dva snímky z doby, kdy se stavení zhroutilo.

V hospodářském dvoře, který je národní kulturní památkou, se zachraňuje jeho nejcennější část, což je bývalá konírna v jižním křídle. To má délku zhruba 150 metrů. Z budov, které nesloužily církevním účelům, je podle kastelána jižní křídlo tohoto dvora považováno za nejdelší barokní stavbu v zemi. Jeho rekonstrukce za více než 174 milionů korun se dělá s evropskou dotací.

Zchátralou budovu před zahájením rekonstrukce bylo třeba nejprve staticky zajistit a doplnit a opravit výdřevy ve vnitřních prostorách. "Budova byla dokonce stažena kovovými táhly, aby se takzvané neotevřela poté, co se začne pracovat s krovy," uvedl Tregl. Několik měsíců to podle něj i proto navenek vypadalo, že se nic neděje. "Stále budova měla velmi špatnou střechu, vymlácená okna, hroznou fasádu, tak jak to vidíme i teď, ale už pod lešením. A teď už se konečně rozběhly samotné rekonstrukční práce, které uvidí i laik, běžný návštěvník, pouhým okem. Takže když se podíváme na jižní křídlo, tak vidíme, že část střechy má shozenou starou střešní krytinu a teď tesaři pracují na obnově krovu," uvedl kastelán.

Práce by měly trvat nejdéle do konce října příštího roku. Rozlehlá budova bude mít novou fasádu, střechu, nové krovy a navrátí se ji komíny. Dozdít se musí zřícené klenby, zbourat novodobé příčky a navrátit původní. Interiér potřebuje kompletní rekonstrukci, i z podlah se dochovalo jen torzo. Pískovcová dlažba bude na chodbách a dřevěné parkety v místnostech.

Po skončení rekonstrukce budou moci návštěvníci podle Tregla vidět, jak obrovská byla barokní konírna pro 60 koní. "Tu není třeba zařizovat, to bude působivý prostor sám o sobě. Když do ní člověk vstoupí a uvidí tam ty sloupy, klenby, bude mít pocit, jako by vstoupil do barokní katedrály," uvedl. Podle něj se počítá s tím, že v částí přízemí by měla být expozice zaměřená na dopravu v minulosti. V prvním patře, které v druhé polovině 19. století sloužilo k ubytování doprovodu rakouského císaře, bude v 19 místnostech podél dlouhé chodby expozice zaměřená na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.

Hospodářský dvůr podle památkářů historickou hodnotou převyšuje přilehlý zámek. Dvůr vznikl ve druhé polovině 17. století a stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Jde o jednu z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji, náklady na kompletní obnovu se odhadují na 600 až 700 milionů korun. Rekonstrukce jižního křídla je první etapou záchrany, na další ale zatím nejsou peníze. Podle kastelána se budou dělat jen takové práce, aby další části dál nechátraly a čekat se bude na vhodný dotační titul.

čtk