Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Uzavřený most v Brništi chce kraj provizorně opravit, působí potíže i na železnici 

24. 10. 2020 | 5:45

Uzavřený most nad železniční tratí v Brništi na Českolipsku chce Liberecký kraj co nejdříve provizorně opravit a otevřít, zároveň bude připravovat jeho rekonstrukci. Havarijní stav mostu způsobil komplikace nejen na železnici, kde museli rychlost vlaků snížit na 30 kilometrů v hodině, ale také obyvatelům blízkého Velkého Valtinova. Další prohlídka ukázala, že most půjde opravit, řekl ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

silniceLKd
ilustrační foto: FB Silnice LK

"Stav mostu jsme pečlivě sledovali, zásadní zhoršení stavu nastalo mezi prohlídkami uskutečněními v roce 2019 a 2020," doplnil ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Správa silnic podle něj připravovala od roku 2018 kompletní rekonstrukci silnice třetí třídy z Brniště přes Velký Valtinov do Jablonného v Podještědí, která zahrnovala i rekonstrukci mostu. Stavba už má stavební povolení, dokumentaci na obnovu mostu bude ale kvůli výraznému zhoršení jeho stavu nutné přepracovat.

Na přípravě rekonstrukce silnice spolupracují silničáři s obcemi. "Z důvodu havarijního stavu silnice a vzhledem k tomu, že se obci podařila získat dotace na kanalizaci, včetně výstavby čistírny odpadních vod, jsem požádal Liberecký kraj o rekonstrukci silnice v letech 2021 a 2022," řekl starosta Velkého Valtinova Josef Lukavec (NEZ). Demolice mostu by podle něj byla pro obec velkým problémem, protože silnice by nejméně dva roky zůstala zavřená.

Podle Čápa však nebude nutné most zbourat, odborníci připravují provizorní opatření, která umožní provoz na mostě co nejdříve obnovit. Projednat je však musí nejprve se správou železnic. Snahou bude podle něj ještě v listopadu vybrat zhotovitele a v prosinci zrealizovat navržené stavební úpravy, aby bylo možné plně obnovit provoz na frekventované trati z Liberce na Českou Lípu a také silnici znovu pro dopravu otevřít. "Nebude to ale dřív než na přelomu roku. Zároveň se pracuje na projektu kompletní rekonstrukce mostu," dodal Čáp.

čtk