Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě budou v zimě víc solit, písek a drť lidem vadily a zlevní to i jarní úklid

26. 11. 2019 | 11:28

V České Lípě budou letos v zimě solit víc než v minulých letech. Písek nebo štěrk se budou používat v menší míře. Radnice tak vyslyšela stížnosti obyvatel, kterým inertní posyp vadil. Použití soli navíc zlevní jarní úklid, který bude i rychlejší.

zimni-udrzba-LK-3
ilustrační foto

ČTK o tom dnes informovala mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová. Zimní údržbu stejně jako tu letní zajišťuje pro město společnost AVE, k dispozici má dva velké sypače a osm malých a také pracovníky ručního úklidu.

Nový plán zimní údržby s větším podílem solení bude platit až do roku 2022, kdy smlouva se současným dodavatelem skončí. "Solit nebudeme pouze cesty v parcích a také cesty podél vodních toků, kde budeme používat inertní materiál. Všude jinde budeme pro úklid komunikací v zimě používat primárně sůl. K této změně jsme se rozhodli i na základě požadavků občanů, kterým vadilo, že si inertní materiál zanášejí do vchodů, bytů i provozoven," řekl ke změně místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

V České Lípě v zimě udržují ve sjízdném či schůdném stavu více než sto kilometrů silnic a 180 kilometrů chodníků. Přednostně se uklízejí frekventované trasy, jako jsou ulice Šluknovská, Okružní, Antonína Sovy nebo Erbenova, které by měly být vyčištěny do čtyř hodin. Pak přijdou na řadu méně důležité ulice a také schody, lávky a podchody. Ve třetím pořadí jsou ulice a místa, která nejsou z hlediska dopravy tak vytížená. Rozdělení ulic do skupin zůstalo stejné jako loni.

"Díky solení se sníží náklady na jarní úklid, který se navíc výrazně urychlí, protože nebudeme muset z ulic odvážet velké množství nahromaděného posypu. Sníží se také prašnost ve městě. Rovněž zamezíme zanášení kanálů a vpustí, které jsme v letošním roce museli složitě čistit," zdůraznila další výhody solení starostka Jitka Volfová (ANO). Zimní údržba stojí město v průměru kolem 15 milionů korun. Schválený plán zimní údržby bude dostupný na webových stránkách města v sekci "Úklid komunikací".

čtk