Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě se zalíbilo divokým zvířatům. Bobr přecházel způsobně po přechodu, lišku přivábila vůně ze školní jídelny

18. 02. 2022 | 5:00

Nebývá běžné, aby se v ulicích měst objevovala zvířata, která většinou člověk může spatřit pouze v lese nebo u vody. O to kurioznější jsou hned dva případy z minulého týdne. V ulicích České Lípy se totiž objevila liška a také bobr. Obě zvířata jsou v pořádku a dnes už snad dost daleko od lidských obydlí.

Noční pochůzky strážníků městskými ulicemi nebývají zrovna nejzábavnější kratochvílí. Hlídání nočního klidu se většinou obejde bez větších komplikací nebo vtipných momentů. Spořádaný občan po desáté hodině ven nevychází, a tak většinou na strážníky zbývá umravňování vandalů, pobudů či opilých jedinců.

Záznam MP Česká LípaO to větší překvapení se odehrálo minulé úterý krátce po půlnoci v ulici Československé armády v České Lípě. Hlídka strážníků tady narazila na vzácného bobra evropského, kterého běžně v ulicích nepotkáte.

Zvíře, které většinou vyhledává potoky, řeky a je známé stavěním složitých hrází, se osamoceně procházelo pohaslým městem. Navíc se ukázalo, že bobr je i zdatným znalcem městské dopravy. Silnici totiž přecházel po přechodu pro chodce. “I přes bobrovu vzdělanost v oblasti dopravní legislativy na jeho bezpečnost hlídka městské policie raději dohlédla,” popsala noční setkání s chráněným zvířetem mluvčí městské policie Eva Vlastníková.

Bobr i díky strážníkům dorazil k břehům Ploučnice bez úhony a směle pokračoval v cestě po proudu řeky. Že jde o opravdu vzácný úkaz dokazuje fakt, že na celém území České republiky žije pouze 6000 jedinců. Kvůli kožešině a také chutnému masu byli tito hlodavci na našem území vyhubeni v devatenáctém století. Zpátky do Čech se dostali až v osmdesátých letech minulého století, kdy k nám migrovali ze sousedního Rakouska. V posledních letech jejich počet ale rapidně stoupá. Ještě v roce 2008 bylo podle statistik v republice pouze 1000 jedinců, dnes je to šestinásobek.

Zdroj: wikipedie

Sotva se dokázali strážníci vzpamatovat z nečekaného zážitku s bobrem, pobíhalo jim ulicemi České Lípy další divoké zvíře. Tentokrát se mezi betonové panely zatoulala liška obecná. Prozkoumat se vypravila okolí základní školy na sídlišti Špičák. Atrakcí byla především pro školáky, kteří před polednem byli ještě v lavicích. Naštěstí pro divokou šelmu strážníci, kteří na místo dorazili, nepřivolali místní myslivce, ale veterinářku Nikolu Ďurišovou.

Veterinářka s  "kmotrou liškou", kterou zlákala školní jídelna.

Za asistence hlídky dokázala veterinářka lišku odchytit a uspat. Zvíře podle ní bylo vyhladovělé a do města ji přilákala vůně jídla ze školní kuchyně. Následně liška putovala do místní záchranné stanice Falco, kde se o ní před vypuštěním do volné přírody postarali.

Narozdíl od vzácných bobrů je liška nejrozšířenější šelmou na světě. Právě kvůli tomu je v naší republice povolen celoroční odstřel těchto šelem. V některých honitbách dokonce počet zastřelených lišek je vyšší než počty zastřelených zajíců.

Zdroj: wikipedie

Obecný mýtus, že liška přenáší vzteklinu, dnes ale už neplatí. Poslední zaznamenaný případ vztekliny u lišek je z roku 2002. Ani roky předtím nešlo o víc než jednotky případů. Obecně se vzteklina považuje v Čechách za vymýcenou, a to především díky orální vakcinaci šelem, která probíhala do roku 2009.

V některých městech jsou lidé na divoká zvířata v ulicích zvyklí. Častým jevem jsou například divocí kanci na sídlištích, například v Ústí nad Labem. V okrajových částech Liberce se sem tam člověk potká se zajícem nebo srnkou, stále jde ale o výjimky.

Foto z FB Jablonec nad Nisou - oficiálníZ Rádla na Jablonecku byl nedávno hlášen výskyt vlka. Zvíře se rychle stalo hvězdou sociálních sítí: Zachytily jej v noci kamery. Vlk patří k chráněným druhům zvířat, jeho počty ve volné přírodě rostou, a je proto možné, že se objeví i v blízkosti lidských bydlí. Je to však tvor plachý, bude se snažit před lidmi utéct.

Bránit se bude osamělý vlk nebo smečka, pouze pokud se dostane do konfliktu. Proto v lese zachovávejte ticho a klid a své psy mějte na vodítku! Chovatelé hospodářských zvířat, zabezpečte své výběhy, psal 21. ledna t.r. například oficiální FB profil města Jablonce.

Pokud je zvíře zraněné a myslíte si, že potřebuje pomoc, nejlepší je kontaktovat záchranné stanice v daném městě, popřípadě hasiče, kteří dokáží zvíře ze svízelné situace dostat a následně se o něj postarat.

lux